mamaplus

Primul transplant parţial de inimă la un bebeluş

-
//
03.01.2024

La aproape un an după ce un nou-născut a primit primul transplant parţial de inimădin lume, valvele și arterele transplantate funcționează bine. Acestea cresc împreună cu inima copilului. Transplantul parţial deschide calea pentru progrese viitoare.

mamaplus

O echipă de la Duke Health, cu sediul în Durham, a efectuat transplantul parțial de inimă la un nou-născut cu truncus arterios în primăvara trecută. Transplantul a implicat fuzionarea arterelor și valvelor dintr-o inimă proaspăt donată pe inima existentă a pacientului. potrivit www.beckershospitalreview.com.

În timpul unei intervenţii de opt ore, chirurgii de la Clinica universitară Duke, din Statele Unite, au fuzionat, pentru prima dată, arterele şi valvele vii de la inima unui donator la inima unui nou-născut.

Până la această intervenţie, procedura mai fusese efectuată doar pe porci. Una dintre multele părţi dificile în efectuarea unei intervenţii chirurgicale cardiace la un copil, este faptul că, atât inima, cât şi copilul, cresc.

Procedura a fost efectuată de 13 ori

Pe 2 ianuarie, medicii de la Duke Health, care au condus transplantul, au publicat un studiu care a arătat că abordarea a condus la părți funcționale ale inimii care cresc împreună cu pacientul.

„Este dovada că această tehnologie funcționează. Această idee funcționează și poate fi folosită pentru a ajuta alți copii”, a declarat doctorul Joseph Turek, șef de chirurgie cardiacă pediatrică la Duke, care a condus procedura, într-un comunicat de presă. De atunci, procedura a fost efectuată de 13 ori în patru centre din întreaga lume, dintre care nouă au fost efectuate la Duke.

Fără transplantul parțial, standardul de îngrijire pentru un sugar care are nevoie de o înlocuire a valvei cardiace este utilizarea valvelor care nu sunt vii. Asta înseamnă că nu ar crește împreună cu copilul și ar implica înlocuiri frecvente, ceea ce este riscant. Echipa Duke Health anticipează, de asemenea, că metoda va deschide ușa transplanturilor de inimă de domino, în care o singură inimă ar putea fi capabilă să salveze două vieţi.

În timpul unui transplant de inimă domino, un pacient care are valve sănătoase, dar care are nevoie de un muşchi cardiac mai puternic, primeşte un transplant de inimă complet; valvele sale sănătoase sunt apoi donate unui alt pacient care are nevoie de un transplant parţial, creând un efect domino.

sursa