mamaplus

Școlile din Chișinău, supraaglomerate la nivel de clasa I. Părinții au luat cu asalt instituțiile de învățământ

-
//
15.04.2024

Școli luate cu asalt, în Republica Moldova, de părinții care trebuie să-și înscrie copii în clasa I. Rezultatele primei faze al acestui proces vor fi anunțate la data de 30 mai. Despre acest subiect a vorbit șeful-adjunct al Direcției Generală Educație, Tineret și Sport din Capitală, Andrei Pavaloi, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău.

mamaplus

Deja, până în acest moment, au fost înaintate 6.406 cereri din cele 10.409 de locuri ce sunt planificate.

Multe școli din Chișinău, luate cu asalt de părinții care își înscriu copiii în clasa I

„Cu referire la instituțiile care deja au un număr mai mare de solicitări comparativ cu numărul planificat, dacă săptămâna anterioară am avut opt instituții, la ziua de azi avem 14 instituții. Chiar dacă au fost înregistrate mai multe cereri, acest lucru nu înseamnă că aceste instituții nu vor avea etapa a doua. În conformitate cu regulamentul în vigoare în prima etapă vor fi acceptați spre înmatriculare doar acei elevi care sunt din districtul instituției și care au împlinit vârsta de șapte ani, până la 1 septembrie. Ceilalți elevi care vor împlini vârsta de șapte ani după 1 septembrie din district vor fi transferați pentru etapa a doua”, a transmis Andrei Pavaloi.

Pe de altă parte, oficialul a mai spus că există instituții de învățământ în care nu au fost înregistrate nici o cerere. Este vorba de școlile auxiliare. „Tradițional, cererile în aceste instituții sunt depuse pe parcursul etapei a doua”.

Cea de-a doua etapă de înscriere în clasa I va începe la data 3 iunie și va dura până pe 17 iunie. Începând cu data de 1 aprilie, în municipiul Chișinău a început prima etapă de înscriere a copiilor în clasa I-a pentru anul de învățământ 2024-2025 și va dura până pe 24 mai.

Astfel, în cele aproape 140 de instituții de învățământ publice și private din capitală, este preconizată înscrierea în clasa I, a 10 409 copii, cu 309 mai mulți față de anul curent de studii, conform radiomoldova.md citată de evz.ro.