mamaplus

Un nou serviciu social a fost lansat, menit să prevină separea copiilor de părinţi

-
//
20.06.2023

Copiii din Chişinău aflaţi în situaţii de risc, dar şi părinţii lor, pot beneficia de consiliere gratuită şi asistenţa specialiştilor pentru o perioadă de cel puţin şase luni. Astăzi a fost lansat un nou serviciu social menit să prevină separea copiilor de părinţi şi ajungerea minorilor în stradă.

mamaplus

Primăria Chişinău în parteneriat cu UNICEF Moldova au deschis zece centre de zi unde vor primi ajutor peste 500 de beneficiari anual, transmite tvrmoldova.md.

Peste 700 de copii din Chişinău aflaţi în situţii de risc sunt la evidenţa autorităţilor. 70 dintre aceştia au devenit beneficiari ai centrelor de zi deschise în fiecare sector al oraşului.

OLGA MATEI, asistent social: „Copii vin de obicei foarte timizi, noi ieşim cu ei în excursii, facem activităţi, încetul găsim cheiţa la sufletul lor. Îi ajutăm pe viitor să-şi aleagă o profesie, descoperim ce talente au.”

ALIONA POPOVICI, psiholog: „Aici vin copii pentru aşi spune necazul, pentru a învăţa lucruri frumoase. E problemă de comunicare între părinţi şi copii şi exact asta noi găsim diferite căi pentru a rezolva această comunicare defectoasă, că e chiar defectoasă.”

Serviciile sociale sunt realizate în baza planului individual de către specialiști, împreună familia.

ANGELA CUTASEVICI, viceprimar, municipiul Chişinău: „Am identificat multe situaţii complexe, astfel intervenţia de supor trebuie revenită atât copilui cânt şi familiei întregime.”

TATIANA OBOROC, şef, Direcţia Generală Protecţia Drepturilor Copilului: „Sunt diferite situaţii, sunt abuz în familie, dependendeţă de droguri. Noi ne propunem ca prin acest serviciu copii să fie integraţi în familie, să poată să crească şi să se dezvolte în familia lor.”

Pentru a beneficia de serviciile centrului de zi pentru copii și familie, unul dintre părinți poate depune o cerere la Direcția Protecția Drepturilor Copilului. Cererile pot fi depuse şi de către instituțiile de învățământ, cele ile medicale sau poliție. Pentru deschiderea centrelor au fost alocați de către municipalitate şi UNICEFF peste 11 miloane de lei.