Virozele fac ravagii în şcoli şi grădiniţe! Care sunt recomandările medicilor

Virozele fac ravagii în şcoli şi grădiniţe! Care sunt recomandările medicilor

-
//
27.11.2014

Virozele fac ravagii în şcoli şi grădiniţe. Mai mult de jumătate dintre persoanele care, săptămâna trecută, au ajuns la medic cu infecții respiratorii au fost copii. Pentru a preveni îmbolnăvirea, specialiștii recomandă aerisirea și dezinfectarea încăperilor. 

Virozele fac ravagii în şcoli şi grădiniţe! Care sunt recomandările medicilor

Potrivit Centrului Național de Sănătate Publică, cei mai afectați de viroze sunt preșcolarii.

"Deja este a patra zi de când suntem aici internate. Primele simptome au fost febra, gâtul roșu, mucozități în nas și la fiica mai mică a apărut stomatita. Ambele merg la grădiniță, ambele cu viroze diferite. Mai mulți factori au influențat."

"Am observat că tușește și am mers la medic. Am urmat un tratament ușor, dar pe urmă când am văzut că are temperatură am chemat ambulanța."

"Două trei zile vom mai sta internați. Deja vom vedea care va fi diagnoza după ce vom da toate analizele. Eu presupun că este amigdalită. Gâtul este inflamat."

Datele Centrului Național de Sănătate Publică arată că săptămâna trecută, în țară, au fost înregistrate 5000 de cazuri de infecții respiratorii. Peste 2000 dintre bolnavi au fost preșcolari, iar mai mult de 1000, copii cu vârste cuprinse între cinci și 14 ani.

Și în municipiul Chișinău, jumătate dintre bolnavii înregistrați au fost copii de până la 17 ani. Potrivit specialiştilor, cresterea numarului cazurilor de infectii respiratorii este un fenomen normal pentru această perioadă a anului.

"În spitalul de boli contagioase pentru copii avem 103 pacienţi şi aproximativ jumătate sunt cu infecţii respiratorii: amigdalite, infectii virale. Este important ca chiar în debutul bolii să ne adresăm la medic, în special copii", a declarat directorul Spitalului Clinic Municipal de Boli Contagioase pentru Copii, Ludmila Bârcă.

Pentru a evita răspândirea virozelor în grădinițe, specialiştii vin cu recomandări pentru educători.

"Trebuie de respectat igiena personală, de a asigura aerisirea încăperilor şi ventilaţia umedă. Jucăriile se vor spăla de două ori pe zi, de către educatori", a declarat șeful secției Centrului Național de Sănătate Publică, Mariana Tutunaru.

Grădiniţa numărul 210 din Capitală este frecventată zilnic de 280 de copii. Unele grupe sunt supraaglomerate. Pentru a preveni îmbolnăvirile în această perioadă, educatorii sunt vigilenţi.

"Copii iubesc această băutură. Fierbem apă şi adăugăm lămâie cu zahăr."

Pentru dezinfectarea aerului, în grupe, au fost instalate lămpi bactericide. Acestea distrug microbii cu ajutorul razelor ultraviolete. Nu toate grădiniţele îşi permit, însă, să cumpere astfel de dispozitive. O altă metodă de a alunga viruşii esteconsumul zilnic de ceapă lămâie şi usturoi, care nu lipsesc de pe mesele din grădiniţă. 

"Eu mănânc lămâie ca să nu mă îmbolnăvesc. "

Potrivit specialiştilor, creșterea numărului cazurilor de infecţii respiratorii este un fenomen firesc pentru această perioadă a anului.

Sursa