mamaplus

Zeci de moldoveni, mușcați de insecte în ultima săptămână. A fost nevoie de intervenția medicilor

-
//
15.04.2024

Peste 14 mii de solicitări au fost deservite, în perioada 8-14 aprilie, de echipele de asistență medicală urgență, anunță Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP). În perioada de referință, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit la 94 pacienți cu urgențe generate de agenți fizici, chimici și de mediu, și anume 50 cazuri – mușcături de animale/înțepături de insecte, 42 combustii și 2 electrocutări.

mamaplus

Responsabilii din sănătate spun că Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a mai fost solicitat pentru pacienții cu următoarele urgențe: 3626 cardiovasculare, dintre care 53 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1951 neurologice dintre care 233 cu accidente vasculare cerebrale, 1767 respiratorii și 1426 traumatologice.

„Pe parcursul săptămânii, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență la 95 persoane (68 maturi și 27 copii), care au suferit în urma la 60 de accidente rutiere produse pe traseele țării. Menționăm faptul că 87 pacienți cu diverse traumatisme, inclusiv 26 copii au fost transportați asistat la spital pentru tratament ulterior”, se arată în comunicatul emis de CNAMUP.

Totodată, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 56 solicitări pe motivul argențelor toxice, printre care 20 de intoxicații cu medicamente, 10 cu alcool și 3 cu monoxid și dioxid de carbon