mamaplus

Ziua Mondială a Educației și Ziua Profesorului. Perciun: „Un rol crucial în modelarea prezentului și viitorului acestei țări”

-
//
05.10.2023

În fiecare an, la 5 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Educației și Ziua Profesorului. Sărbătoarea a fost instituită ca să atragă atenția asupra poziției reprezentanților acestei profesii în societate, a rolului cadrelor didactice în educația și dezvoltarea omenirii. Scopul acesteia este și de a mobiliza sprijinul oferit profesorilor pentru ca ei să poată răspunde în continuare nevoilor generațiilor viitoare.

mamaplus

Cu această ocazie, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a transmis un mesaj de felicitare.

„Astăzi, 5 octombrie, sărbătorim Ziua Mondială a Educației, desemnată de UNESCO pentru a celebra munca lucrătorilor din învățământ. Ziua Profesorului ne amintește, an de an, câtă apreciere meritați, stimați pedagogi. Cu acest prilej, îmi exprim recunoștința pentru efortul semnificativ pe care îl depuneți zi de zi în educarea tinerei generații. Rolul Dumneavoastră este crucial atunci când discutăm despre modelarea prezentului și viitorului aceste țări. Doar împreună vom putea edifica o societate prosperă, pașnică, solidară, liberă și puternică.

Vă mulțumim pentru dedicare, răbdare și perseverență, în pofida dificultăților cu care se confruntă sistemul de învățământ din țara noastră.

Vă suntem recunoscători. Sub presiunea unei lumi schimbătoare, rămâneți garantul stabilității și asigurați continuitatea moștenirii valorilor culturale și spirituale ale strămoșilor noștri. În același timp, vă mulțumesc că sunteți deschiși să preluați practici moderne de predare pentru a răspunde nevoilor de învățare a elevilor de astăzi. Rămân încrezător că veți reuși să contribuiți la dezvoltarea și realizarea potențialului copiilor noștri, astfel încât aceștia să devină cetățeni demni ai Republicii Moldova. Echipa Ministerului Educației și Cercetării va depune tot efortul pentru a vă sprijini în acest parcurs, deloc ușor. Sincere felicitări! Sănătate, inspirație și creativitate!”, este mesajul lui Perciun.

Ziua internaţională a profesorului a fost desemnată de UNESCO cu scopul de a marca semnarea Recomandării UNESCO/OIM (Organizația Internațională a Muncii) privind statutul profesorilor.

Recomandarea din 1966 împreună cu Recomandare privind învățământul superior (1977) formează principalul cadru de referință pentru abordarea drepturilor și responsabilităților cadrelor didactice. Tocmai din acest motiv, pe data de 5 octombrie, este sărbătorită atât ziua mondială a educației, cât și ziua profesorului.

Profesorii sunt indispensabili dintr-un învățământ de calitate, motiv pentru care Organizația Națiunilor Unite insistă ca toți profesorii care sunt recrutați să fie remunerați pe măsură și să beneficieze de formare profesională, tocmai pentru a fi motivați de resursele educaționale și financiare.

sursa