Durerea de șold care apare în timpul nopții te poate trezi din somn sau îți poate îngreuna situația, făcându-te să adormi mai greu. Durerea poate să apară din cauza poziției în care dormi sau ar putea fi cauzată de altceva, cum ar fi faptul că nu te miști mult în timpul somnului, astfel încât articulațiile tale se umflă, lucru care poate duce la rigiditate și durere. Dar este important să știi că durerea de șold este un simptom în multe boli.

Durerea de șold din timpul nopții poate fi cauzată de mai multe afecțiuni. Cele mai întâlnite cauze sunt:

  • Bursita - în apropierea osului șoldului și în preajma altor articulații se află mici saci umpluți cu lichid care acționează ca o „pernă” articulară când aceste oase sau articulații se mișcă. Acești săculeți se numesc burse, iar bursita apare atunci când acești săculeți se inflamează. Este important de menționat că pacienții care suferă de bursită nu simt durere atunci când stau în picioare.
     
  • Artroza (mai este numită osteoartrită) - există multe tipuri de artrită care pot provoca durere de șold în timpul nopții. Aceste tipuri pot fi: poliartrita reumatoidă, artrita psoriazică sau artrita septică. Simptomele cele mai frecvente sunt durere în zona inghinală, în vintre; durere în fese, coapsă sau genunchi; durere care se agravează în timpul vremii ploioase, dimineața sau după ce te-ai odihnit ori ai făcut repaus un timp mai lung; durere atunci când te apleci, când te ridici de pe scaun sau când faci o scurtă plimbare.
     
  • Tendinita - are loc atunci când tendoanele din structura șoldului sunt inflamate. În caz de tendinită, poi simți o durere surdă și adâncă în zona inghinală, în special când urci scările sau când stai în picioare; durere la nivelul feselor dacă și tendonul tău din spatele genunchiului este, de asemenea, inflamat.
     
  • Sindromul Piriformis (la nivelul nervului sciatic) - este o senzație de furnicături și amorțeală care începe din partea inferioară a spatelui până spre fesieri și, uneori, coboară de-a lungul piciorului, ajungând până la laba piciorului.

Totodată, durerea poate fi cauzată de poziția în care dormi, de salteaua sau de pernele tale sau chiar și de sarcină. De asemenea, este posibil să te confrunți și cu alt simptom, cum ar fi durere în zona lombară, care te face să ai durere la nivelul șoldului. Aceasta se numește durere referită.

Cum poți preveni durerea de șold din timpul nopții

  • Fă exerciții cu impact redus;
  • Evită să stai în picioare perioade lungi de timp pe parcursul zilei;
  • Practicarea unei bune igiene a somnului te poate ajuta să adormi;
  • Ia în considerare să faci o baie caldă cu una sau două ore înainte de culcare;
  • Fă întuneric în camera în care dormi și menține o temperatură răcoroasă, ca să eviți să te trezești din cauza căldurii;
  • Evită să folosești electronice aproape de ora de culcare, inclusiv televizoare, computere și smartphone-uri;
  • Nu consuma cofeină la mai puțin de cinci ore înainte de culcare;
  • Evită consumul de alcool, pentru a adormi.