Gazele vaginale se numesc și flatulență vaginală. Majoritatea femeilor le-au experimentat la un moment dat. Ca și în cazul flatulenței intestinale, acestea sunt adesea o sursă de disconfort sau jenă. Gazele vaginale apar din cauza expulzării aerului care s-a acumulat în vagin. Aerul, la plecare, provoacă un zgomot caracteristic, foarte asemănător cu cel care apare la gazele intestinale, deși nu există miros. Este o situație fiziologică care nu este, de obicei, un simptom al unei probleme de sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri, pot exista anumite afecțiuni medicale, cum ar fi fistulele.

Ele pot apărea la orice femeie, indiferent de vârstă. Un articol publicat în International Urogynecology Journal afirmă că sunt o afecțiune foarte frecventă. De fapt, 1 din 8 femei le-a experimentat. Sunt mai frecvente în timpul actului sexual, dar nu există mereu o legătură. Activitatea fizică, anumite mișcări sau masturbarea pot fi, de asemenea, factori declanșatori. Gazul vaginal poate produce o senzație similară cu gâdilatul. Majoritatea femeilor se simt jenate sau inconfortabil atunci când le experimentează.

Incidența acestor gaze este mai mare la femeile tinere care au avut nașteri vaginale. Apariția gazelor vaginale poate fi influențată și de indicele de masă corporală.

De ce apar gazele vaginale?

Deși este adevărat că la majoritatea femeilor sunt ceva benign și temporar, în unele cazuri pot fi un simptom al unei patologii. În secțiunile următoare, explicăm principalele cauze ale gazelor vaginale.

Activitatea sexuală

Sexul este una dintre situațiile care favorizează adesea apariția gazelor sau flatulenței vaginale, mai ales când există penetrare vaginală. Cu toate acestea, gazele pot apărea și în cazul sexului oral sau chiar al masturbării. Pe măsură ce penisul se mișcă, aerul poate rămâne prins în interior. Schimbările de poziție în timpul actului sexual favorizează formarea gazului. Când penisul iese afară sau când mușchii vaginali se încordează după orgasm, aerul tinde să părăsească vaginul, producând sunetul caracteristic.

Pozițiile asociate cel mai des cu gazul vaginal sunt „în patru labe” și „picioare pe umeri”. Altele, precum „misionarul” sau femeia deasupra tind să diminueze gazul.

Disfuncția podelei pelvine

Planșeul pelvin se referă la un set de mușchi și ligamente care sunt situate în partea inferioară a cavității abdominale. Acestea permit organelor pelvine, cum ar fi uterul sau vaginul, să fie menținute în poziția lor corectă. Când podeaua pelvină se deteriorează, este normal să apară diferite afecțiuni, inclusiv gaze vaginale. Odată cu scăderea tonusului (hipotonie), mușchii își pierd capacitatea de a se contracta și aerul tinde să se acumuleze în interiorul vaginului.

Există numeroși factori care influențează disfuncția podelei pelvine. Îmbătrânirea și nașterile vaginale sunt două dintre cele mai frecvente cauze. Prin urmare, este recomandat ca toate femeile să facă exerciții pentru podeaua pelvină.. În acest fel, pot fi evitate consecințele deteriorării sale.

Fistula vaginală

Fistulele vaginale sunt una dintre cauzele îngrijorătoare ale gazelor vaginale. O fistulă vaginală este o cale anormală care conectează vaginul cu un alt organ, cum ar fi rectul sau vezica urinară. Denumirea variază în funcție de organele implicate.

Fistulele determină, pe lângă gazele vaginale, apariția altor substanțe în vagin. Cea mai frecventă este fistula veziculovaginală, care leagă vezica urinară de vagin. După cum au explicat profesioniștii în obstetrică și ginecologie, această patologie este asociată cu leziuni chirurgicale ginecologice și nașteri complicate. Fistula ureterovaginală conectează ureterele cu acest organ. Acest lucru permite urinei să ajungă în vagin. Fistula rectovaginală permite trecerea gazelor sau a materialului fecal în vagin. Aceasta din urmă este legată de naștere, deși poate fi cauzată și de boli inflamatorii intestinale (de exemplu, boala Crohn sau colita ulceroasă).

Pot fi evitate gazele vaginale?

Gazele vaginale nu pot fi întotdeauna prevenite. Cu toate acestea, nici nu este necesar să faceți acest lucru. Este important să mergeți la medic doar dacă apare vreunul dintre simptomele de alarmă sau dacă această situație vă provoacă multă îngrijorare.

Dincolo de prevenție, ideal este să învățați să gestionați senzațiile care însoțesc aceste gaze vaginale. Femeile se simt adesea inconfortabil sau jenate, dar nu ar trebui să fie așa. Este ceva fiziologic, normal și frecvent. Când apar, cel mai bine este să discutați despre asta cu partenerul, deoarece sunt adesea asociate cu anumite poziții sexuale. De fapt, unele posturi le pot ajuta să dispară.