mamaplus

Și copiii pot avea astenie de primăvară. Cum putem să o prevenim și să o gestionăm

-
//
21.03.2022

La început de primăvară avem nevoie de un aport mai mare de vitamine pentru a face față trecerii într-un nou sezon. La fel ca adulții, copiii au nevoie și ei de un regim mai special. Primele semne că cel mic ar avea astenie de primăvară sunt: nevoia de a dormi mai mult decât de obicei sau dificultatea de a adormi, iritabilitatea accentuată, lipsa poftei de mâncare, apatia și dificultatea de concentrare. Cea mai bună metodă de a trata și de a preveni această formă de astenie este să îi asigurăm copilului un stil de viață cât mai sănătos. Vezi în continuare ce am putea face în acest sens.

Să petrecem cât mai mult timp în aer liber

Specialiștii ne asigură că, dacă vom proceda astfel, copiii se vor adapta mai ușor noului sezon și vor avea mai multă energie. În plus, intervalele petrecute la lumina soarelui îi vor ajuta să sintetizeze, pe cale naturală, vitamina D, atât de importantă și ea pentru sănătatea fizică și psihică. De aceea, profitați de toate ocaziile pe care le aveți pentru a  petrece timp  pe-afară, dacă este posibil cât mai aproape de natură.

O dietă sănătoasă este mereu binevenită

Pentru prevenirea și tratarea asteniei de primăvară, de noi depinde să le asigurăm copiilor o dietă echilibrată, care să se bazeze pe următoarele principii:

  • Evitarea grăsimilor nesănătoase și a alimentelor ce conțin conservanți, care alimentează stările de oboseală;
  • Consumul de cât mai multe fructe și legume, care, prin vitamine, minerale, antioxidanți și carbohidrați sănătoși, îi vor ajuta să se bucure de vitalitate;
  • Includerea, în meniul zilnic, a unor alimente energizate, precum nuci, banane, semințe, cereale integrale (care sunt pline de fibre și de fier);
  • Copiii ar trebui să aibă 5 mese pe zi, care să includă cele 3 mese principale și gustări, astfel încât să nu ajungă să se confrunte cu „atacuri" de foame și cu căderi bruște ale nivelului de energie- De asemenea, ar trebui să avem grijă ca la masa de seară copiii să primească alimente ușoare, care să nu le îngreuneze digestia și să le creeze dificultăți în a adormi;
  • Este ideal să se consume și alimente pe bază de Omega 3 - Acizii grași de acest tip îi vor ajuta pe cei mici să învingă mai ușor astenia de primăvară deoarece: le asigură o putere de concentrare mai bună, le va combate stările de tristețe, îi va ajuta să fie mai calmi și să aibă o capacitate de memorare mai bună. Printre alimentele cu Omega-3, ce sunt potrivite și pentru copii, se numără: peștele, salata kale, nucile, uleiul de cânepă, semințele de in etc..

Să-i stimulăm pe cei mici să facă mai multă mișcare

Nu numai statul în aer liber, ci și mișcarea este esențială pentru a-l ajuta pe un copil să gestioneze mai ușor astenia de primăvară. Chiar dacă un copil este obosit, ar trebui să petreacă măcar 30 de minute pe zi implicându-se în activități fizice. Este foarte important ca acestea să-i facă plăcere, întrucât așa creierul va produce endorfine (Ele constituie substanțe chimice secretate de către glanda pituitară și hipotalamus, ce vor contracara nu numai efectele stresului și durerii, ci ne vor ajuta să avem o stare de bine, de relaxare), starea sa generală se va îmbunătăți și se va relaxa mult mai ușor. Reușind să se simtă bine, va avea șansa să se bucure și de un somn mai bun, iar astfel oboseala va dispărea.

Copiilor trebuie să li se asigure suficiente ore de somn

Unul dintre mijloacele menite să-i determine pe copii să facă mai bine față manifestărilor neplăcute pe care le poate aduce astenia de primăvară este să poată dormi cât mai mult. Este ideal să beneficieze de suficiente ore de somn astfel încât organismul să se adapteze mai ușor schimbărilor aduse de noul sezon.
Recomandarea medicilor este ca inclusiv copiii mai mari și adolescenții să ajungă să doarmă 9-10 ore pe zi pentru a avea destulă energie și pentru a nu se confrunta cu dificultăți de concentrare.

Hidratarea optimă este deosebit de utilă

În special pentru evitarea amețelilor și a durerilor de cap, este nevoie ca un copil să consume zilnic nu numai suficientă apă, ci și fructe și legume bogate în apă. De asemenea, compoturile, supele și sucurile naturale de fructe sau legume sunt ameliora simptomele dezagreabile aduse de astenia de primăvară.

Dacă în ciuda acestor măsuri, copilul nu își recapătă energia și bună-dispoziție în aproximativ 2 săptămâni, nu mai stați pe gânduri și consultați-vă cu un specialist, întrucât probabil stările sale nu sunt create de către astenia de primăvară. După un consult și efectuarea unor investigații, copilului i se va putea pune un diagnostic și, eventual, va primi un tratament adecvat.