mamaplus

Cauza probabilă a morţii subite la sugari, descoperită de un medic al cărui copil a murit în somn

-
//
18.05.2022

O enzimă reprezintă cauza morții subite în somn a sugarilor sănătoși, potrivit unei cercetătoare din Australia care a analizat fenomenul după decesul copilului său. Conform doctorului Carmel Therese Harrington, o comparație a probelor de sânge cu probe prelevate de la copii sănătoşi a demonstrat că activitatea enzimei Butyrylcholinesterase (BChE) la bebeluşii care au murit din pricina sindromului amintit a fost mult mai redusă decât la bebeluşii în viață.

Echipa de la spitalul de copii Westmead din Sydney, Australia, care a colaborat cu doctorul Harrington a ajuns la concluzia că enzima BChE joacă un rol esențial în privința comunicării în creier, fiindcă trebuie să existe o legătură între carența de enzimă şi moartea subită a sugarilor, cu precădere în somn. O carență de Butyrylcholinesterase (BChE) poate produce o apnee prelungită, deci întreruperea respirației în somn. Durata apneei depinde în context de amploarea defectului de enzimă. 

În cazul în care se va confirma că, într-adevăr, acest deficit de enzimă este cauza morții subite la sugari, această descoperire va salva multe vieți. Fiindcă enzima BChE ar putea fi folosită ca biomarker, constatându-se din timp riscul ca sugarul să moară din cauza acestui sindrom.  Echipa doctorului Harrington vrea să elaboreze un Screening-Test corespunzător, care identifică din timp sugari predispuşi la acest risc, ferindu-i astfel de pericolul de a muri în somn. 

Povestea dureroasă a medicului

Totul a pornit în urmă cu 29 de ani, după ce nimeni nu a putut să-i explice doamnei doctor Carmel Therese Harrington de ce fiul ei, Damien, a decedat într-o noapte din cauza sindromului morții subite la sugari. I s-a spus că este o tragedie inexplicabilă. Între timp, biochimista Harrington a lucrat ca avocată şi a devenit mamă a încă trei copii.

„Nimeni nu a putut să-mi spună de ce. Spuneau doar că este o tragedie. Dar a fost o tragedie care nu s-a potrivit cu creierul meu de om de ştiință”, a afirmat Carmel Therese Harrington.  Au trecut apoi trei ani până când şi bebeluşul unei prietene apropiate a murit în condiții similare. În acel moment doctorul Carmel Therese Harrington a luat decizia să caute cauza şi să se reîntoarcă în cercetare, ajungând la concluzia prezentată mai sus.

Ce este sindromul morții subite la sugari

Sindromul morții subite la sugari (Sudden Infant Death Syndrome, SIDS) survine fără semne prevestitoare, cel mai adesea în somn. De aceea cercetătorii plecau până acum de la premisa existenței unui defect în mecanismul de trezire al copiilor, care în mod normal are grijă ca ei să se trezească dacă încetează să respire.

Fiindcă fiecare om are sisteme naturale de control şi ghidaj, care, de pildă, țin respirația în stare de funcționare prin măsurarea cantității de gaz din sânge. Dacă acestea constată o scădere a cantității de oxigen în sânge, reacționează în mod corespunzător. Astfel suntem protejați de carențe de oxigen şi feriți de sufocare. Dacă această zonă din cortex înregistrează o cantitate mărită de CO2 în sânge, fiindcă persoana se află de pildă sub o pătură, atunci respirația este stimulată automat şi persoana în cauză se trezeşte. 

În cazul morții subite la sugari, acest mecanism nu este perturbat, în opinia echipei dr. Harrington, de un defect, ci de o enzimă, care blochează mecanismul de trezire din creier.