Lăsăm sau nu nou-născutul să doarmă pe burtă?  Argumente pro și contra

Lăsăm sau nu nou-născutul să doarmă pe burtă? Argumente pro și contra

-
//
13.07.2015

Micuțul tău mănâncă bine, face mimici comice și adoarme cu nasul în pernă, iar voi, la fel ca alți părinți sunteți nerăbdători, să căutați răspunsuri la multe întrebări care apar în fiecare zi. Bunica vine cu sfaturi, o altă mătușă nu uită să vă spună: "Să nu lași bebelușul să doarmă pe burtă, se poate sufoca ..." sau auziți și alte povești de groază. Dacă aveți temeri legate de pozițiile de somn ale micuțului, atunci noi vom încerca să facem lumină, poate sau un bebeluș să doarmă pe burtă?

Lăsăm sau nu nou-născutul să doarmă pe burtă?  Argumente pro și contra

Argumente contra dormitului pe burtică

  • În anii '90 ai secolului trecut, medicii americani studiau sindromul de moarte subită a sugarului (SMSS). Motivul era stopul respirator spontan care poate apărea atunci când un nou-năascut doarme, cu nasul în pernă, iar respirația este dificilă. Abilitățile respiratorii la această vârstă sunt slab dezvoltate, pasajele nazale sunt înguste, de aceea, culcat cu fața în pernă copilul nu înțelege și nu poate înțelege ce se întâmplă, și nici nu are acapacitetea de a-și întoarce capul într-o parte. De asemenea, respirația poate fi împiedicată de mucus. Totuși, faptul că acest sindrom este direct legat de dormitul pe burtă, nu este dovedită, dar pediatrii cu experiență ne sfătuie să fim foarte atenți.  
  • Un alt argument contra este faptul că micuțul se poate sufoca cu vomă. De multe ori, după ce este alimentat copilului vomită și este important ca părintii să fie atenți și să prevină înghițirea vomei. Unii părinți cred că un copil se poate îneca dacă acesta este culcat pe burtă. Dar acest fapt nu este adevărat. Cele mai periculos în acest moment este dormitul pe spate. Dacă după regurgitare, voma ajunge în tractul respirator, copilul poate avea pneumonie de aspirație, care se tratează foarte greu.
  • Următorul argument contra este faptul că în timpul dormitului pe burtă, se apasă cutia toracică ceea ce provoacă dificultăți de respirație copilului. Acest punct de vedere poate fi considerat o prejudecată, iar părinții ar trebui să se conducă după  respirația liniștită a copilului. Dacă însă observați îngreunări de respirație, consultați medicul pediatru.

Dormitul pe burtă,  argumente pro

  • Anume în această poziție copilul scapă mai ușor de gaze, se face un fel de auto-masaj al burticii, scade intensitatea colicilor intestinale.
  • Mânile copilului se țin de saltea, aceasta nu face mișcări involuntare, mai puțin tresare în somn.
  • Dormitul pe burtă reduce presiunea asupra articulațiilor bazinului și oaselor subțiri ale craniului. Reduce riscul de deformare.
  • În poziția fetală (capul copilului este aplecat, pelvisul ridicat, brațele și picioarele sunt trase sub el (vezi foto de mai sus)  iar sângele nimerește mai repede la creier.
  • În această poziție șansele ca copilul să se sufoce prin înghițirea vomei sunt minime.  

Copilului îi place sa doarmă pe burtă, el este calm, are o respirație ușoară, nu face mișcări involuntare din picioare. Copilul doarme dulce și confortabil. Alungă prejudecățile și temerile și creșteți mari și sănătoși!

Lăsăm sau nu nou-născutul să doarmă pe burtă?  Argumente pro și contra

Somnul copilului, măsuri de siguranță

În primele luni de viață, părinții trebuie să decidă pozițiile de somn ale copilului. Dormitul pe o parte presupune o presiune asupra oaselor bazinului, ceea ce poate duce la displazia de șold. Dacă doarme pe spate, este posibilă deformarea oaselor craniului și înghițirea vomei. Dormitul pe burtă poate duce la stop respirator. Astfel de cazuri sunt foarte rare iar probabilitatea de sufocare este foarte mică, dar totuși fiți atenți și urmați următoarele recomandări:

Aranjați corect locul de dormit. O saltea tare și fără pernă, copii sub un an nu au nevoie de pernă. Verificați copilul în timpul somnului și întoarceți-i periodic capul dintr-o parte în alta.

Dacă totuși teama de sufocare nu vă lasă în pace, pune-ți copilul să doarmă pe o parte, iar sub burtă și spate puneți-i o pernă moale. Astfel vei fixa poziția copilului, respirația va fi liberă. Asigurați-vă că pune-ți copilul să doarmă pe burtică ziua. Foarte curând veți observa cât de repede se vor întări mușchii umerilor, gâtului, spatelui iar copilul va începe să-și stăpânească capul și va începe să se rostogoleacă mai devreme.

După alăptare purtați copilului în brațe în poziție verticală, astfel va elimina  aerul care a intrat în esofag în timpul alimentării, iar în timpul somnului copilul nu va râgâi.

Fiți mai atenți, mai ales în cazul în care copilul este bolnav, examinați pasajele nazale, și curățați-le de mucus. Încercați să mențineți un microclimat optim în cameră (o temperatură de aproximativ 23 ° C, aer curat și umed).

În timpul somnului pe spate sau pe burtă copilul întoarce capul în direcția în care aude voci. Periodic întorceți-i capul în  direcția opusă. Astfel veți evita deformarea oaselor craniului.

Foarte curând copilul va crește și va alege pozele de somn preferate. Atunci, indiferent de cât de mult îl veți întoarce, acesta își va alege poziția confortabilă lui. Deci, lăsați-l să aleagă!

P.S: până la o lună ar fi mai bine dacă bebelușul va dormi pe o parte, și apoi să începeți a-l pune pe burtică (!). Cu timpul, copilul va alege pozele de somn preferate. Adulții vor asigura doar condițiile de siguranță în timpul somnului. Vise frumoase!

Lăsăm sau nu nou-născutul să doarmă pe burtă?  Argumente pro și contra

Video: Poziția nou-născutului în timpul somnului

Una dintre întrebările frecvent puse de tinerile mămici este despre poziția nou-născutului în timpul somnului. A da un răspuns concret la această întrebare este dificil, pentru că există multe opinii și recomandări. Cu toate acestea, concluzia ar fi una: nu vă opriți la o singură poziție, schimbați poziția copilului în timpul somnului de mai multe ori.