Copiii care consumă pește în primii ani de viață au un risc scăzut de a se confrunta mai târziu cu eczeme, respirație șuierătoare și astm, potrivit unui nou studiu. Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente, fiind bogat în substanțe nutritive importante, cum sunt proteinele și vitamina D și este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași Omega-3, foarte importanți pentru corp și creier.

În ceea ce privește copiii mici, nu este nevoie de atât de mult pește pentru ca ei să obțină beneficii mari pentru sănătate, chiar și consumul de pește doar o dată pe săptămână produce rezultate bune.

Oamenii de știință sunt de părere că o persoană ar trebui să consume ulei de ficat de cod chiar din copilăria timpurie, de la vârsta de aproximativ un an. Acest lucru, afirmă ei, este susținut de faptul că, dacă un copil consumă pește cât mai devreme în viață, se reduce semnificativ apariția eczemelor, a respirației șuierătoare și a astmului la vârsta de șase ani - după cum au raportat părinții copiilor incluși în studiu.

Reducerea variază de la 28 la 40% în ceea ce privește apariția acestor probleme de sănătate. În studiu s-au comparat copiii care au mâncat pește cel puțin o dată pe săptămână până la vârsta de doi ani cu copiii care au consumat mai puțin pește.

Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur care este legat de problemele de dezvoltare a creierului. Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce doar pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele și păstrăvul, și nu mai mult de 340 grame pe săptămână.

Astmul este o boală frecventă, caracterizată prin inflamația cronică a căilor respiratorii, rata crescând dramatic în ultimele decenii. Cercetările arată că un consumul regulat de pește este asociat cu un risc cu 24% mai mic de astm la copii (dar nu s-a găsit niciun efect semnificativ la adulți).

Bolile autoimune precum diabetul de tip 1 apar atunci când sistemul imunitar atacă și distruge în mod greșit țesuturile sănătoase ale corpului. Mai multe studii asociază aportul de Omega-3 sau ulei de ficat de cod cu un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și cu un risc redus de o formă de diabet autoimun la adulți.

Multe studii observaționale de amploare arată că persoanele care mănâncă în mod regulat pește prezintă un risc mai scăzut de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale și deces din cauza bolilor de inimă.

Peștele este ușor de introdus în dieta copiilor, dar și a adulților, pentru că este simplu de preparat la abur sau la cuptor, cu ierburi aromate și ulei de măsline și poate fi oferit copiilor alături de cartofi fierți sau orez și o salată de crudități. Mai sănătoși sunt peștii prinși în sălbăticie, nu cei de crescătorie.