Ca părinți, ceea ce facem în jurul copiilor noștri poate avea un impact de durată, dar lucrurile pe care le spunem contează la fel de mult.

Expresiile pe care le folosim când vorbim cu cei mici nu numai că reflectă convingerile noastre despre lume, dar influențează și credințele pe care copiii le dezvoltă.

Deși unele dintre lucrurile pe care le spunem în mod obișnuit ar putea părea inofensive, acestea îi pot face pe copii să crească cu o mentalitate de victimă sau să creadă că nu pot avea succes.

Iată cinci fraze toxice pe care toți părinții ar trebui să le scoată din vocabularul lor:

„Nu ne vom permite niciodată asta”

Când dorim un lucru și costul său este foarte ridicat, nu ar trebui să insistăm că nu îl vom putea achiziționa niciodată fiindcă lipsa banilor ne împiedică. În schimb, este indicat să îi arătăm celui mic că avem control asupra finanțelor.

Exprimare pe care psihoterapuții o încurajează: „Visul meu este să ne cumpărăm o casă mare într-o bună zi. Dar, fiindcă nu avem mijloacele financiare în acest moment, voi face niște cursuri online, astfel încât să îmi pot dezvolta abilitățile la locul de muncă și să obțin o mărire de salariu”.

„Mă enervezi atât de tare”

Ca părinți, este important să rămânem liniștiți și să rezistăm dorinței de a-i blama pe copii sau pe oricine altcineva pentru emoțiile noastre.

În loc să reacționezi agresiv în legătură cu ceea ce a făcut copilul, următorul răspuns ar fi sănătos: „Nu-mi place când faci asta” și apoi să explicăm de ce. Este important pentru micuți să înțeleagă modul în care comportamentul lor îi poate afecta pe ceilalți. Acest lucru îi va încuraja să fie mai conștienți de sentimentele persoanelor din jur.

„Îmi urăsc slujba”

Studiile arată că atitudinea noastră cu privire la viață are o influență mare în determinarea succesului copiilor noștri, mai ales când vine vorba de realizări profesionale.

Astfel că, atunci când ne plângem de locul de muncă, ei învață că a lucra nu este distractiv. Prin urmare, pot crește crezând că viața adultă înseamnă să petreci jumătate din zi făcând un lucru care nu-ți aduce plăcere.

„Trebuie să merg la magazin”

Ori de câte ori spunem „trebuie să facem x lucru”, fie că este vorba despre cina la bunici sau o sarcină, transmitem că suntem forțați să facem ceva ce nu ne dorim, spun psihoterapeuții.

În schimb, ei recomandă să le arătăm copiilor că avem control asupra timpului. Adulții de succes sunt copiii care au înțeles că viața ține de alegerile pe care le iau.

Poți transmite același lucru, schimbând exprimarea: „Nu am starea necesară să fac cumpărături astăzi, dar vreau să ma asigur că avem mâncare la frigider pe durata săptămânii” sau „Sunt obosită, dar ne-a invitat bunica la ea. Vreau să ma asigur că ma țin de cuvânt”.

„Totul va fi bine”

În loc să le spunem că exista întotdeauna un final fericit, este recomandat să îi învățăm pe copii că sunt suficient de puternici pentru a face față următoarelor probleme cu care se vor confrunta.