Distonia vegeto-vasculară este diagnoza pe care orice medic de înaltă calificare o va stabili cu mare atenție, pentru că această afecțiune are un spectru foarte larg de simptome și manifestări. Pentru a diagnostica distonia vegeto-vasculară este necesar de a consulta mai mulți specialiști, de multe ori, de această noțiune fac uz șarlatanii care susțin că ”tratează totul”. Drept vorbind, distonia vegeto-vasculară este atunci când se înregistrează tulburări ale sistemului vascular și sistemului nervos vegetativ (care sunt foarte strâns interconectate).

Se poate naște în condițiile distoniei vegeto-vasculare?

Sarcina, întotdeauna reprezintă un risc de agravare a afecțiunilor netratate, pentru că organismul trebuie să lucreze cu forță dublă. De multe ori, anume în timpul sarcinii apare distonia vegeto-vasculară, însă, dacă forma bolii nu este acută, simptomele pot fi atribuite doar gravidei - amețeli, tensiune înaltă sau scăzută, tahicardie, cefalee, atacuri de panică. În orice caz, gravida trebuie să anunțe medicul despre tot ceea ce-i creează disconfort. De cele mai multe ori, în asemenea cazuri, medicul recomandă gravidei să-și revizuiască regimul zilei, regimul alimentar și fonul emoțional. Tratamentul medicamentos se impune doar în cazuri critice, doar în cazul în care există pericol pentru copil (de exemplu, tensiune mult prea scăzută).

Este cu totul altceva dacă femeia a fost diagnosticată cu distonie vegeto-vasculară cu mult timp înainte de sarcină, ea știind despre afecțiunea de care suferă și că aceasta este una dintre cele mai neplăcute. În acest caz, există o mare probabilitate că gravida va avea o senzație de frică absolut motivată – frica de felul în care va decurge sarcina, frica pentru copil, frica de naștere. Din câte se știe anume acest sentiment este cel mai periculos în caz de distonie vegeto-vasculară, întrucât, este pe măsură să acutizeze toate simptomele bolii. Din fericire, de multe ori, pe fundalul schimbărilor hormonale ce au loc în organismul gravidei, dimpotrivă, femeia se simte mai bine și dispar toate simptomele distoniei. Este adevărat că nu există nici un fel de garanții că acestea nu vor reapărea după naștere.

Ce pericole ascunde distonia vegeto-vasculară pentru copil

Distonia vegeto-vasculară este de trei tipuri - hipotonică, hipertonică și mixtă. În cazul gravidelor, de cele mai multe ori, se manifestă al treilea tip, când tensiunea arterială variază de la foarte mică până la foarte mare.

Se poate naște în condițiile distoniei vegeto-vasculare?

Tensiunea arterială mărită (mai mare de 140/90) poate genera tulburări în funcționarea placentei, în special, desprinderea ei, ceea ce poate genera și avortul spontan. Tensiunea arterială mică (mai puțin de 100/60) generează hipoxia fetală din care cauză încetinește procesul de creștere al copilului și apar tulburări în

funcționarea cortexului cerebral. Asemenea stări, de asemenea, pot provoca pierderea sarcinii chiar și în termeni avansați.

În principiu, în stările descrise mai sus nu există nimic ieșit din comun, dacă gravida se înarmează din timp cu ap-arat de luare a tensiunii și o controlează tot timpul. Medicamentația necesară, inofensivă pentru copil urmează să fie prescrisă doar de medic – în asemenea cazuri, autotratamentul poate avea consecințe dramatice atât pentru făt cât și pentru gravidă.

Nașterea în condițiile distoniei vegeto-vasculare

Pentru început, viitoarea mamă trebuie să găsească un medic în care va avea toată încrederea. Medicina contemporană dispune de toate instrumentele necesare pentru monitorizarea stării mamei și a copilului, de aceea, dacă ceva nu este în regulă, medicul va dispune operație cezariană urgentă. În situații foarte critice – operație cezariană planificată.

De asemenea, o ușurare semnificative poate fi nașterea asistată: dacă mama se simte mai liniștită în prezența și în condițiile susținerii morale a cineva din cei apropiați (nu neapărat soțul – poate fi mama, prietena), atunci, de ce nu? Pentru că, anume frica este cel mai mare dușman al oricărei nașteri, mai ales în condițiile în care femeia este diagnosticată cu distonie vegeto-vasculară, când se ajunge până și la atacuri de panică. Și asta nu este o simplă metaforă, pentru că cercetarea mecanismelor de naștere au demonstrat că din cauza fricii și a exploziilor necontrolate de adrenalină în sânge, uterul nu se poate contracta normal, iar încordarea permanentă îi provoacă femeii o durere imensă. Și dacă mai adăugăm aici simptomele distoniei – amețelile, grețurile, cefaleele ș.a.m.d. – cu siguranță,femeia nu va memora sarcina ca ca și pe cel mai frumos eveniment din viața sa.

Se poate naște în condițiile distoniei vegeto-vasculare?

Cum poate fi depășită frica de naștere?

În primul rând, trebuie pur și simplu să citiți cartea ginecologului Dick-Read ”Nașterea fără frică”: multe viitoare mămici afirmă că după ce o citesc, le dispare frica de naștere pentru că înțeleg ce se petrece cu femeia și că durerea poate fi controlată.

În al doilea rând, ascultați mai puțin istoriile femeilor care au născut deja, cum nu ar fi fost ele. Important este să înțelegeți că toate organismele sunt diferite, iar experiența dumneavoastră este doar a dumneavoastră. Sunt mama care, pur și simplu, nu au răbdare să povestească prin ce au trecut în timpul nașterii - încercați să le explicați corect că nu vă este interesant.

În al treilea rând, nu forța internetul la tema nașterii și tot feluri de simptome pentru a nu da de vreun forum, care, fără îndoială, vă va umfla imaginația cu tot felul de lucruri negative. Dacă doriți să discutați despre ceea ce vă interesează, cel mai bine este să apelați la medicul care curează nemijlocit sarcina dumneavoastră.

Mai bine faceți tot ce este posibil pentru a vă asigura un curs liniștit al sarcinii, evitați locurile aglomerate, practicați hobby –urile, plimbați-vă mai mult la aer liber, ascultați muzică și citiți cărți interesante.