Sarcina este un proces îndelungat, iar la majoritatea viitoarelor mămici cel puţin o parte din această perioadă cade în lunile estivale, pline de soare, care te îmbie să mergi la plajă şi să te scalzi în piscină. Dar oare viitoarea mămică are voie să se bronzeze? Nu dăunează aceasta sănătăţii ei şi a copilaşului?

Au voie să se bronzeze viitoarele mămici?

Cum apare bronzul

Pentru a vedea dacă bronzul este dăunător sau folositor, trebuie să înţelegem cum apare acesta: care sunt mecanismele ce declanşează întunecarea pielii şi de ce organismul are nevoie de acest proces.

Bronzul este reacţia naturală de protecţie a organismului ca răspuns la acţiunea asupra pielii a razelor ultraviolete, potenţial periculoase pentru corp. Ca rezultat al acţiunii razelor ultraviolete, în melanocite – celule speciale – se produce un pigment de culoare închisă, numit melanină. Acest pigment leagă, neutralizează şi elimină radicalii liberi care apar în celule ca urmare a expunerii la radiaţie. Radicalii liberi sunt nocivi pentru organism – ei afecteasă ADN-ul, pot provoca cancer şi mutaţii ale celulelor, de aceea organismul şi-a construit un adevărat sistem de luptă împotriva lor. Melanina, în funcţie de volumul iradierii, cantitatea de pigment şi rasa persoanei, poate conferi pielii o nuanţă de la cafeniu-deschis până la aproape negru.

Proprietăţile folositoare ale bronzului

În cazul unei sarcini care decurge normal, o expunere moderată şi corectă la soare este benefică nu doar pentru mamă, ci şi pentru viitorul ei copil. Sub acţiunea razelor solare în piele are loc activizarea sintezei vitaminei D3, iar aceasta ajută la asimilarea şi absorbţia calciului în scheletul mamei şi al micuţului.

În timpul sarcinii calciul se consumă de câteva ori mai activ, iar suplimentele alimentare şi administrarea mineralelor nu pot acoperi, fără vitamina D, necesarul mamei şi micuţului în calciu. Preparatele sintetice ale acestei vitamine nu sunt întotdeauna bine suportate de femei, conducând la constipaţii sau dermatite, de aceea femeia are nevoie de soare pe tot parcursul anului.

Deosebit de importantă este cantitatea suficientă de vitamina D şi calciu în perioada creşterii active şi formării dinţişorilor – la etapele incipiente ale sarcinii. Însă bronzul în timpul sarcinii are şi părţi periculoase.

Au voie să se bronzeze viitoarele mămici?

Efectele nocive ale bronzului

Sarcina reprezintă, prin ea însăşi, o suprasolicitare a organismului femeii. Pielea ei poate fi afectată de pete de pigment (cloasma gravidică) în  zona feţei, gâtului, braţelor şi decolteului. Acţiunea razelor solare va intensifica pigmentarea, în special dacă vă bronzaţi în timpul zilei.

În plus, razele solare încălzesc corpul, inclusiv în profunzime. Supraîncălzirea organismului femeii, iar odată cu el, şi a organismului fătului, conduce la dereglarea formării sistemului nervos al fătului şi creierului lui. Micuţul nu poate încă să îşi regleze temperatura, iar supraîncălzirea este dăunătoare. La ridicarea temperaturii corpului apare şi riscul unei naşteri premature.

Razele ultraviolete au proprietatea de a activiza metabolismul şi de a creşte frecvenţa respiraţiei, bătăilor inimii, reducând concomitent tensiunea. Aflarea îndelungată la soare poate deregla starea generală de sănătate: pot apărea vârtejuri, dispare pofta de mâncare şi se dereglează somnul.

În plus, pielea gravidelor, din contul modificărilor hormonale, devine mai sensibilă la razele solare şi ultraviolete. Aceasta conduce la apariţia riscului de transformare a aluniţelor în melanoame şi alte neoformaţiuni ale pielii.

Aflarea îndelungată sub razele directe ale soarelui sporeşte transpiraţia, iar gravidele transpiră şi mai mult decât femeile obişnuite – aceasta conduce la deshidratare, îngroşarea sângelui şi apariţia pericolului de tromboză. La soare progresează varicele, de aceea dacă aveţi probleme cu picioarele, trebuie să aveţi grijă.

Şi, desigur, vara nici o persoană nu este asigurată împotriva insolaţiilor, iar ţinând cont de metabolismul accelerat al gravidelor, pentru ele insolaţiile sunt şi mai periculoase.

Cum trebuie să se bronzeze gravidele?

Femeia poate frecventa plaja, se poate scălda şi odihni la aer curat, cel mai important este să o facă corect şi cât mai sigur pentru sine şi viitorul copil. Pentru ca bronzul să vă aducă doar bucurie, plăcere şi folos, trebuie să urmaţi următoarele recomandări:

  • Planificaţi odihna pe plajă până la ora zece dimineaţă şi după cinci seara; ziua staţi la doar la umbră;
  • Reduceţi până la minimum mersul prin soare şi expunerea directă la razele solare;
  • Îmbrăcaţi o pălărie cu boruri largi atunci când ieşiţi la soare;
  • Îmbrăcaţi haine de culori deschise (ele reflectă razele solare), de ţesături naturale (care permit corpului să respire);
  • Beţi multe lichide, după ce consultaţi medicul;
  • Faceţi duşuri răcoroase cât mai des;
  • Folosiţi produse de protecţie pentru piele, concepute special pentru gravide.

Au voie să se bronzeze viitoarele mămici?

Există alternative?

Multe femei întreabă: dacă soarele natural este dăunător, am putea folosi produse autobronzante sau merge la solar? Din păcate, autobronzantele nu trebuie folosite activ în timpul sarcinii. Ele nu sunt sigure pentru viitoarele mămici, pentru că acţiunea lor se bazează pe acţiunea substanţei chimice dihidroxiacetonă, care ajunge în profunzimea pielii şi chiar în sânge. Ea pătrunde uşor prin bariera placentară la copil.

Atunci poate e mai bine să ne bronzăm la solar? Medicii nu recomandă aceasta din cauza suprasolicitării organismului cu ultraviolete. În cazul modificărilor hormonale există riscul ca bronzul să nu fie uniform, dar creşte şi riscul transformării aluniţelor în procese canceroase.

Desigur, băile de soare moderate sunt folositoare gravidelor, dar trebuie să fiţi foarte atente. Un bronz uniform şi frumos îl puteţi obţine şi după naşterea copilului.

Sursa