Dieta pentru femeile însărcinate? La ce bun? Oare moda la tot felul de restricții alimentare a ajuns și la viitoarele mame? Iar acestea taie din alimentație pentru ași păstra silueta? Nu, ”dieta” pentru femeile însărcinate sunt recomandate de medici, reieșind din alte motive, care sunt departe de canoanele frumuseții. Deseori, la baza unei diete pentru gravide stau criterii medicale.

Dieta pentru femeile gravide – cum trebuie să fie

Cine trebuie să respecte dietă?

Primul lucru, pe care trebuie să-l cunoască fiecare viitoare mamă: chiar și o zi de dietă în cazul unei femei gravide este inadmisibilă fără recomandarea medicului. Adresați întrebarea respectivă medicului și motivați dorința de a slăbi un pic”. La rândul său, specialistul va evalua starea de sănătate a dvs. și va spune, dacă merită sau nu să faceți acest lucru.

Însă în cele mai multe cazuri, avem de-a face cu o altă situație: medicul spune, că puteți ține o dietă de o zi pentru gravide, cum ar fi cea bazată pe mere, iar viitoarea mamă se arată foarte mirată de recomandarea specialistului.

Vedeți mai jos cauzele în baza cărora medicul vă poate recomanda modificarea regimului alimentar într-un mod cardinal:

1. Excesul de greutate. Această problemă apare de regulă, în a doua jumătate a sarcinii și necesită o abordare foarte serioasă.

2. Edemele – în cele mai multe cazuri, cauza apariției problemei respective sunt rinichii. Puteți respecta o dietă de o zi pentru gravide bazată pe chefir.

3. Creșterea nivelului de zahăr în sânge. Este un motiv foarte serios, pentru a respecta o dietă. Însă meniul pentru femeia însărcinată trebuie să fie alcătuit de către medic!

4. Tendința pentru constipațiile cronice. Cauza principală a constipațiilor deseori este intoxicarea intestinului. O zi de dietă eficientă pentru femeia însărcinată – este bazată pe fructe și legume. Ultimele sunt mai preferabile, deoarece conțin mai puțin zahăr.

Dacă sunteți în așteptarea unui copil, trebuie și puteți să vă organizați câte o zi de dietă, din alte motive, mult mai specifice. Aceasta însă, ține de competența medicului.

Dieta pentru femeile gravide – cum trebuie să fie

Cum se alege corect meniul

Meniul unei diete benevole sau recomandate, nu diferă prin diversitate. Cele mai benefice produse în astfel de situații sunt: brânza de vaci , hrișca, chefirul, merele, orezul. Care produs este mai benefic pentru sănătatea dvs., va spune medicul, reieșind din starea de sănătate generală și scopurile trasate, dar și reieșind din preferințele gastronomice.

Fiți de acord, că este lipsit de logică, să respecți o zi de dietă bazată pe lapte, în cazul în care femeia gravidă este predispusă la balonare. De aceea, vă recomandăm să aveți o atitudine moderată și să luați în calcul regulile de bază, care ne vor ajuta să alcătuim meniul pentru o zi de dietă a unei femei gravide.

Cum o facem?

Întrebarea principală: dacă dieta de o zi face rău pentru sănătatea gravidei? Răspunsul – da. Nu se recomandă să respectați chiar și o zi de dietă până la 28 de săptămâni de sarcină, când se finalizează formarea tuturor sistemelor principale și a organelor interne ale bebelușului.

Cât de des femeile gravide pot ține dieta? Nu mai deseori, decât o dată la 7-10 zile. Optimal – o dată pe săptămână, în aceeași zi a săptămânii. În acest caz, organismul se va obișnui cu ritmul dat și va suporta mai ușor zilele respective.

Câtă apă puteți consuma în aceste zile? Răspunsul universal pentru toate femeile însărcinate: nu trebuie să suportați setea! Chiar dacă sarcina decurge fără complicații, atunci 1,5 litri – este o normă, care trebuie respectată. În cazul în care aveți edeme, volumul lichidului consumat în aceste zile trebuie discutat cu medicul.

Dieta pentru femeile gravide – cum trebuie să fie

Cum se determină cantitatea necesară?

  • Fructe și legume – 1,5 kg. pe parcursul zilei în porții egale.
  • Brânză de vaci – 500-600 gr., chefir (cu fracția masică de grăsime mică) – 1,5 l.

Dacă medicul v-a recomandat să consumați carne în această zi, atunci puteți mânca cca 300 gr. de carne fără grăsimi pe parcursul zilei. Carnea poate fi combinată cu legume, însă nu 1,5 kg, dar mai puțin.

Orezul: preferabil să fie orez brun, volumul căruia în stare crudă trebuie să fie de 150 gr., fiert – cât seva primi, în dependență de cum preferați să-l gătiți. Gustul acestei mâncări poate fi suplinit cu mere rase prin răzătoare, condimente, ardei dulce. Despre efortul fizic: renunțați la toate antrenamentele, chiar și la exercițiile în bazin. Consumul mare de calorii pot amplifica pofta de mâncare, astfel încât, dieta de o zi nu va avea nici un rezultat.

Sfatul nostru: indiferent de tipul de dietă ales, rețineți: în starea în care vă aflați totul este binevenit, însă în limitele accesibile. Preferabil să o faceți la recomandarea medicului.