Edemele în sarcină sunt caracteristice majorității femeilor. Cauza apariției lor însă este diferită în cazul fiecărei viitoare mame. Iar dacă nu determinați corect cauza, nu veți reuși să rezolvați această problemă.

Pentru a verifica prezența umflăturilor este necesar să apăsați cu degetul cu forță moderată pe o porțiune a țesutului moale deasupra osului (de exemplu pe partea din față a gambei) și să țineți timp de 1-2 secunde. În cazul prezenței edemelor, pe locul unde ați apăsat va rămâne o gropiță.

Edemele în sarcină: TOP – 7 cauze principale

De ce apar umflăturile?

Cauza № 1. Graviditatea!

În această perioadă în organismul femeii se majorează volumul de lichid, atât pe baza sângelui, cât și pe baza lichidului intramolecular și a țesuturilor. Mai mult, crește permeabilitatea pereților vaselor capilare. Toate acestea creează condiții favorabile pentru pătrunderea părții lichide a sîngelui și acumulării acestuia în spațiul intracelular. Acest proces este unul fiziologic și nu amenință sănătatea femeii. Însă, nu trebuie să uitați, că în timpul sarcinii crește efortul asupra tuturor organelor și sistemelor. De aceea, se pot manifesta boli, care anterior erau în stare ascunsă. Cauza

№2: Venele varicoase

 De cele mai multe ori, sarcina provoacă apariția sau intensificarea dilatării varicoase a venelor. Acest lucru este provocat de mai multe cauze: comprimarea venelor bazinului de către uter, excesul de lichid în organism și schimbarea fonului hormonal, lucru care provoacă un efort enorm asupra venelor și contribuie la dilatarea și deformarea lor. Edemele sunt însoțite de senzația de greutate în picioare și se amplifică în cazul în care vă aflați mult timp în picioare.

Cazua № 3: Gestoza

În unele cazuri, a doua jumătate a sarcinii se poate complica prin creșterea tensiunii arteriale, afectarea activității rinichilor, a ficatului, durerilor de cap. Aceasta se numește gestoză. Edema nu este sinonim cu gestoza, însă apariția lor necesită o vizită urgentă la medic pentru depistarea cauzelor.

Edemele în sarcină: TOP – 7 cauze principale

Cauza № 4: Protejați inima!

Umflăturile apar în cazul bolilor cardio-vasculare și tensiunii mărite. De regulă,apariția lor este precedată de apariția durerilor de inimă, bătăile neregulate ale inimii, respirația îngreunată. Inițial, edemele apar pe picioare, după care se extind pe peretele abdominal exterior, pe spate. În cazuri mai complicate, se umflă tot corpul. Amplificarea edemelor este caracteristică pentru sfârșitul zilei, iar înspre dimineață pot să dispară integral.

Cauza № 5 Limfostaza

Este provocată de afectarea circulației limfei. Configurația picioarelor începe să se asemene cu picioarele de elefant.

Cauza № 6: Insuficiența renală

În cazul unor boli a rinichilor, pentru început începe să se umfle fața, edemele sunt mari în special dimineața, și pot dispărea spre seară. Umflăturile la picioare apar peste o perioadă anumită de timp, de cele mai dese ori în cazul insuficienței renale. Edemele sunt însoțite de afectarea procesului de urinare (mai rar sau dimpotrivă mai frecvent), schimbarea culorii urinei, apariția urinării nocturne.

Edemele în sarcină: TOP – 7 cauze principale

Cauza № 7: De vină este ficatul

Bolile de ficat pot provoca umflăturile membrelor inferioare, însă inițial se mărește abdomenul, unde se acumulează exces de lichid. Este caracteristica nuanță galbenă a pielii, durere în partea dreaptă, mâncărimea pielii.

Mai mult, edemele pot apărea în cazul tulburării metabolismului în organism, disfuncțiilor hormonale, afecțiuni ale tonusului nervos vascular, bolile intestinale etc..

De regulă, edemele – semnalizează despre problemele pe care le are organismul. De aceea, odată cu apariția lor nu evitați să mergeți la doctor.