Da, sunteţi gravidă. Şi deşi nu aveţi încă nici un fel de semne vizibile, vă mângâiaţi cu grijă burtica şi vă imaginaţi cu plăcere cum va arăta peste câteva luni. Gândurile fug spre alimentaţia sănătoasă, programul zilnic, gimnastică, spre cum să excludem din viaţa noastră toţi factorii nocivi şi periculoşi. Însă nici gândurile triste nu vă lasă în pace: va trebui să ascundeţi în şifonier rochia nouă, să lăsaţi deoparte cosmeticele, să uitaţi despre existenţa frizeriilor, iar pantofii pe toc, atât de dragi sufletului dumneavoastră, să îi înlocuiţi cu adidaşi. Dar mai ales nu vă doriţi să vă transformaţi dintr-o femeie frumoasă într-o gogoşică gri şi nesemnificativă!

Încălţămintea pe tocuri în timpul sarcinii: pro şi contra

Pentru început să stabilim care dintre lucrurile obişnuite din arsenalul femeii le putem păstra, iar pe care va trebui să le amânăm pentru a nu dăuna fătului.

Prezentările de modă pentru gravide vor unge pe suflet chiar şi pe cele mai cochete doamne, iar sortimentul larg de cosmetice speciale va permite menţinerea corpului în formă. Rămâne să ne clarificăm cu încălţămintea.

Tot felul de tocuri lungi şi ascuţite şi-au găsit un loc stabil în viaţa fiecărei orăşene. Multe femei nici nu pot purta încălţăminte fără toc: sentimentul de încredere în sine, corectarea siluetei sau chiar dress-code-ul de oficiul devin mai importante ca sănătatea picioarelor. Ce să facă totuşi gravidele: să renunţe sau nu la încălţămintea pe toc înalt?

Încălţămintea pe tocuri în timpul sarcinii: pro şi contra

Mecanica tocului

În timpul mersului, muşchii şi tendoanele picioarelor funcţionează ca nişte arcuri: întinzându-se, ele iau asupra lor o parte din sarcină şi acumulează energie pentru următorul pas. Dacă însă ridicăm laba piciorului pe un toc înalt, aceste arcuri se blochează, iar piciorul este lipsit de posibilităţile sale naturale. Presiunea asupra picioarelor creşte de câteva ori!

Încălţând pantofi pe toc înalt, femeia nu se gândeşte la poziţia pe care o ia corpul ei. Se schimbă punctul de echilibru, iar în loc să se sprijine pe întreaga talpă, femeia se sprijină doar pe vârfuri, iar aceasta reduce stabilitatea şi slăbeşte ligamentele labii piciorului şi ale articulaţiei tibiotarsiene. Se schimbă şi sarcina asupra coloanei vertebrale: centrul de greutate se deplasează înainte; încercând să păstreze echilibrul, femeia se lasă pe spate, formând o curbă suplimentară în zona lombară, ceea ce conduce la deformarea coloanei şi posibila deplasare a organelor interne. Muşchii picioarelor, bazinului şi zonei lombare a coloanei se încordează prea mult. Ca rezultat apar mai multe neplăceri – senzaţii de greutate în picioare, dereglări ale circulaţiei sangvine, iar apoi varice, platfus etc.

Încălţămintea pe tocuri în timpul sarcinii: pro şi contra

Cum dăunează tocurile viitoarei mămici şi micuţului

Schimbările hormonale care au loc în organismul femeii gravide provoacă slăbirea ligamentelor, făcându-le mai moi. Creşte greutatea şi presiunea asupra muşchilor şi vaselor de sânge ale picioarelor şi, ca urmare, creşte riscul dezvoltării piciorului plat şi varicelor. Tocmai de aceea tocurile pot provoca probleme serioase:

Traume

Atunci când încalţă tocuri înalte, femeia gravidă este supusă, în primul rând, riscurilor de căderi, entorse şi dislocări ale vertebrelor în caz de mişcări bruşte (având în vedere că ligamentele sunt slăbite!), apar edeme şi dureri de şale, spasme în picioare.  

Întinderea pielii şi lăsarea burţii

Având în vedere că centrul de greutate este deplasat înainte, burta se reliefează şi mai mult, adică muşchii şi pielea se întind, iar burta se lasă. Ca rezultat – vergeturi şi slăbirea excesivă a muşchilor abdomenului (binecunoscutul „şorţ” de piele de după naştere).

Poziţia incorectă a fătului

Din cauza deplasării centrului de greutate, copilul poate lua o poziţie incorectă – prezentare transversală sau pelviană, ceea ce impune naşterea prin cezariană.

Risc de avort spontan

Încordarea puternică a muşchilor picioarelor, suprasolicitarea coloanei şi a oaselor pelviene pot creşte tonusul muşchilor uterini, cu risc de avort spontan.

Încălţămintea pe tocuri în timpul sarcinii: pro şi contra

Reguli pentru gravide în ceea ce priveşte purtatul încălţămintei cu toc,

Deci, ce ne rămâne de făcut? Renunţăm de tot la tocuri şi trecem la balerini, care oricum sunt la modă?

Nu trebuie să cădem în extreme din următoarea cauză: talpa lată a încălţămintei conduce la îngroşarea şi dilatarea labei piciorului, adică la dezvoltarea bolii numite platfus. De aceea pentru păstrarea sănătăţii şi frumuseţii picioarelor în timpul sarcinii trebuie să purtaţi încălţăminte cu toc lat sau tanchete cu înălţimea de 4-5 cm.

Însă există şi momente când vrem foarte mult să purtăm pantofi cu toc înalt (mai ales în primul trimestru de sarcină, când burtica nici nu se vede). În acest caz respectaţi următoarele reguli simple:

  • încercaţi să purtaţi această încălţăminte cât mai puţin timp (două-trei ore);
  • cumpăraţi pantofi cu jumătate de mărime mai mari, cu vârful lat şi cataramă (încheietoare) în jurul gleznei;
  • după ce vă descălţaţi, faceţi puţină gimnastică pentru picioare: desenaţi în aer, cu vârfurile degetelor, litere – aceasta va ajuta la restabilirea circulaţiei sangvine; rotiţi cu mijlocul tălpii o sticlă pe podea, adunaţi cu vârful degetelor un prosop întins pe jos, alte obiecte mărunte. Culcaţi-vă pe canapea şi ridicaţi picioarele: aceasta va reduce edemul şi oboseala picioarelor;
  • faceţi un duş contrastant pentru picioare – el va elimina tensiunea în picioare şi va îmbunătăţi circulaţia sângelui.

Încălţămintea pe tocuri în timpul sarcinii: pro şi contra

Sursa