În perioada sarcinii, femeile ar trebui să fie mai atente la alimentația zilnică și să exclude anumite alimente care ar putea accentua unele probleme de sănătate existente. Deși majoritatea fructelor sunt benefice pentru gravide, fiind o sursă bună de vitamine, minerale și fibre, există totuși o listă neagră. Aceste fructe interzise în sarcină agravează bolile tractului digestiv și produc dereglări hormonale. Sucul gastric combinat cu aciditatea din fructe provoacă arsuri și dureri.

Fructe de pădure și căpșuni

Pot provoca alergii, de aceea consumul lor trebuie făcut cu mare precauție în sarcină și trebuie evitate de către femeile care au sistemul imunitar slăbit. Chiar dacă fructele de pădure sunt foarte bogate în antioxidanți cum ar fi vitamina C și quercetină, pe timpul sarcinii ele sunt un potențial declanșator de alergii, mai ales în ultimul trimestru. Din cauza semințelor mici care se regăsesc în ele pot provoca simptome care să debuteze brusc și să se agraveze în timp, de aceea fac parte din categoria fructelor interzise în sarcină. Dacă sunteți mare fan al căpșunilor și este sezonul prielnic pentru ele, încercați să nu le consumați doar pe ele, ci combinate cu alte fructe în smoothie-uri, ffindcă și ele sunt în categoria de fructe interzise în sarcină.

Struguri

Provoacă flatulență și cresc temperatura corporală. Pentru femeile care au gastrită și reflux gastroesofagian, strugurii nu sunt recomandați deoarece consumul lor declanșează dureri și arsuri. De asemenea, au un conținut mare de zahăr ceea ce duce la creșetrea bruscă a glicemiei. Vorbind despre o alegere, strugurii negrii sunt mai buni de mâncat decât cei albi, deoarece ei conțin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanți din lume și cel care le conferă pigmentul închis.

Ananas

Acest deliciu tropical și cu un gust ce ne aduce aminte de plajele însorite este unul dintre principalele fructe interzise în sarcină și se află chiar în partea alimentelor ce nu trebuie consumate sub nicio formă. Ananasul conține bromelaină, o proteină ce poate duce la pierderea sarcinii în primul trimestru și la o naștere prematură în ultimul trimestru. Acest fapt se întâmplă deoarece bromelaina duce la contractarea uterului și la slăbirea cervixului. Bromelaina este o proteină ce se află doar în ananas care are rol direct în procesul digestiei, prin degradarea proteinelor alimentare.

Fructe acide

Balonarea și arsurile la stomac sunt specifice sarcinii, iar fructele acide cum ar fi lămâile, potrocalele, grapefruitul și merișoarele nu fac decât să producă hiperaciditate. De asemenea, fructele acide diminuează efectul anumitor antibiotice dacă vă aflați în perioada în care urmați un tratament recomandat de către medic. Țineți cont că sunt fructe interzise în sarcină, dar după naștere trebuie reintroduse în alimentație.

Pepene

Recomandat în sezonul călduros datorită conținutului mare de apă, se situează în lista fructelor interzise în timpul sarcinii din cauza nivelului prea mare de zahăr pe care îl conține. Consumul ridicat de pepene în sarcină duce la creșterea nivelului de glicemie din sânge. Consumați-l cu moderație dacă vă este poftă și în niciun caz să nu înlocuiți mesele principale cu porții generoase de pepene.

Papaya

Provoacă contracții uterine așa cum este cazul ananasului. Acest fruct numit papaya are un puternic efect antiinflamator și antioxidant, dar poate face mai mult rău decât bine dacă este consumat în exces de către femeile însărcinate. Papaya se află pe lista fructelor interzise în sarcină, deoarece enzima papain pe care o conține, pe lângă contracțiile uterine, poate duce la pierderea sarcinii și la sângerări.

Banane

Mai mult de o banană pe zicrește temperatura corpului și poate agravaanumite alergii pe care le aveți. De asemenea, conținutul ridicat de banane duce la creșterea peste medie a glicemiei, fiind cunoscute drept niște fructe cu un conținut ridicat de zahăr. În cantități moderate, anume o banană la 2 – 3 zile vă poate atenua senzația de greață și se dovedește a fi un pansamet pentru stomac, în cazul persoanelor cu dureri și hiperaciditate.

Curmale

Nu sunt recomandate mai mult de 2 – 3 curmale pe zi pe timpul sarcinii, deoarece acestea cresc temperatura corporală și provoacă contracții false. Curmalele sunt însă foarte bune pentru femeile care alăptează, deoarece 100 gr din acest fruct conține necesarul zilnic de fier, magneziu, zinc, mangan, seleniu și luteină.