mamaplus

160 de moldovence mor, în fiecare an, din cauza cancerului de col uterin

-
//
08.12.2023

Femeile din nordul țării vor putea avea grijă mai mare de sănătatea lor. La spitalul din Bălți, cabinetul colposcopic a fost dotat cu utilaj modern și performant, pentru ca afecțiunile colului uterin să fie detectate cât mai precoce, scrie tvn.md.

mamaplus

 „Este bine pentru că este mai aproape și nu este, dacă nu e costisitor.”

„Da, este bun, personal l-am dat, este foarte bine. – Ați fost aici sau la Chișinău? – Nu, nu, aici.”

Doctorii specialiști sunt deja gata să consulte pacientele. 

ALINA TURUTA, medic ginecolog, colposcopist: „Cancerul de col uterin este o patologie malignă a colului uterin, frecvent provocată de virusul HPV. Acest virus face ravagii atât la o vârstă tânără, cât și la o vârstă înaintată. Orice femeie poate preveni cancerul de col uterin efectuând un simplu test, care este gratuit, eficient, rapid și cel mai important indolor.”

Polina BRÎNZA, medic ginecolog, colposcopist: „În acest cabinet noi avem utilaje medicale, avem o masă ginecologică care este adaptată femeilor cu dizabilități locomotorii, avem aparat binocular, care se numește colposcop, care ne permite examinarea colului uterin sub mărirea imaginii până la 60 de ori. Noi putem identifica schimbările atipice ușoare și severe ale colului uterin, care ne ajută de a depista patologiile colului uterin la stadii incipiente.”

 

GHEORGHE BRÎNZA, director IMSP SC Bălți: „Avem cei mai mulți medici obstetricieni ginecologi din nordul țării, pentru că am avut acest serviciu și până la lansarea proiectului, doar că am avut aparate învechite, acum avem aparate de ultimă generație, avem specialiști bine pregătiți și avem și suportul metodologic al catedrei, ceea ce înseamnă foarte mult.”

DIANA VĂLUȚĂ, șefa unității de coordonare a screeningului de col uterin în RM: „Este roada muncii Ministerului Sănătății în parteneriat cu partenerii internaționali de cinci ani de zile. Timp în care s-a reușit să echipăm cabinete de colposcopie, cu echipament performant de ultimă oră. Este un  echipament care susține și transmiterea imaginilor la distanță și suportul video ghidat. Fiecare femeie din regiunea Bălți, nu doar din municipiu, dar și din teritoriile  adiacente va putea să se adreseze la cabinetul de colposcopie.”

În medie, anul, de serviciile acestui cabinet beneficiază până la 2 500 de femei. În municipiul Bălți, anul acesta, 239 de femei sunt la evidență.

Anual în țara noastră, 160 de femei nor din cauza cancerului colului uterin.