mamaplus

4.000 de copii beneficiază de servicii de plasament de tip familial

-
//
28.11.2023

Aproximativ 4000 de copii din țara noastră beneficiază de servicii de plasament de tip familial, precum tutela si asistența parentală profesionistă. Potrivit autorităților, alți 670 de copii sunt internați în instituții de tip rezidențial, iar până în 2026 aceștia urmează să fie integrați în familii.

mamaplus

Pentru a proteja copiii aflați în dificultate, dar și în scopul prevenirii separării fraților, autoritățile dezvoltă servicii de tip familial precum tutela si asistența parentală profesionistă, a afirmat pentru Radio Moldova șeful Direcție la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Igor Chișcă, transmite radiomoldova.md.

Potrivit acestuia, această categorie de copii, beneficiază de o indemnizație lunară de aproximativ 1400 de lei, iar autoritățile intenționează să o majoreze până la 2500 de lei, în prezent diferența fiind subvenționată din bugetul public.

„În cadrul acestui serviciu statul acordă în fiecare lună 1400 de lei pentru această indemnizație, pentru creșterea și îngrijirea copilului. Această sumă trebuie să asigure un minim de existență care constituie 2500 de lei”, afirmă Igor Chișcă.

Principalele probleme care vizează acești copii sunt violența în familie și absența părinților, inclusiv din cauza plecării peste hotare. De aceea este important să fie consolidate echipe la nivel local care să aibă grijă de copiii aflați în dificultate, a declarat pentru Radio Moldova, directoarea Asociației Parteneriat pentru Fiecare Copil, Daniela Mămăligă.

Ea a mai spus că circa 40 de angajați ai Autorităților tutelare din zece raioane au fost instruiți pentru a-și îmbunătăți abilitățile.

„În contextul reformei „Restart”, reforma sistemului de asistență socială care urmează să intre în vigoare începând cu luna ianuarie 2024. Am adunat aceste raioane din considerentul că ele vor face parte din agențiile teritoriale de asistență socială și ne-am propus să pregătim teren în acest sens. Subiectele abordate țin de programe de educație parentală, programe de asistență psihosocială pentru copii din familii afectate de consumul de alcool”, a conchis Daniela Mămăligă.

În raionul Taraclia fiecare al treilea copil se află în dificultate, a menționat șefa Direcției Asistență Socială și Protecție a Familiei, Galina Filipova.

„Noi am reușit în orașul Taraclia să lucrăm cu 20 de familii, în care un membru consumă alcool, este dificil. Important este să protejăm copilul, avem discuții cu fiecare membru al familiei în parte dar și cu copilul, ca acesta să nu se simtă frustrat, din cauza că părinții sunt dependenți de alcool și să nu-i fie afectat viitorul”, afirmă Galina Filipova.

Precizăm că, începând cu anul viitor, urmează să fie create trei Agenții de Asistență Teritoriale în zece raioane din sudul țării care vor presta servicii de tip familial.