mamaplus

Agenția Națională pentru Sănătate Publică anunță câte cazuri de rujeolă au fost înregistrate de la începutul anului

-
//
02.04.2024

De la începutul anului curent, în Republica Moldova, au fost confirmate 29 de cazuri de rujeolă, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

mamaplus

Dintre acestea, 17 au fost notificate la persoane cazate într-un centru de plasament temporar pentru refugiați din Chișinău, inclusiv 13 la copii.

Totodată, ANSP atenționează despre confirmarea a patru cazuri de rujeolă la copii, printre persoanele care au fost în contact cu un copil de 4 ani, din mun. Chișinău, la care s-a confirmat anterior infecția. În total, în focar au fost confirmate cinci cazuri de rujeolă. De asemnea, referitor la cazurile aflate în proces de investigare, la doi copii din aceeași familie (de 6 și respectiv, 8 ani), din mun. Chișinău, Agenția menționează că infecția a fost confirmată la unul dintre aceștia. ANSP informează despre un nou caz de rujeolă care a fost confirmat la un copil de 14 ani din orașul Ialoveni.

Cazurile menționate nu au legătură epidemiologică între ele.

ANSP amintește că tratament specific contra rujeolei nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

ANSP îndeamnă părinții să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară pentru vaccinare. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă care poate duce la complicații grave și îndeamnă părinții să își vaccineze copiii, ținând cont de situația epidemiologică în contextul național și regional.