mamaplus

Analiză: Copiii născuți în timpul pandemiei de COVID, vor trăi mai puțin

-
//
04.12.2023

Nou-născuții veniți pe lume în anul 2022 în Coreea de Sud vor avea o durată medie de viață mai scăzută față de generațiile anterioare. Este concluzia Agenția de Statistică din Coreea de Sud, care a comunicat, vineri, că această țară înregistrează o scădere a speranței medii de viață pentru prima dată din 1970.

mamaplus

Concret, cei născuți anul trecut în Coreea de Sud ar urma să trăiască, în medie, 82,7 ani, față de 83,6 ani, cât era acest indicator în 2021, când a fost calculat pe baza datelor anterioare pandemiei de COVID, transmite antena3.ro.

Alterarea speranței de viață este afectată chiar de creșterea numărului de decese provocate de coronavirus.

„Numărul deceselor cauzate de COVID a crescut în 2022. Coronavirusul s-a clasat pe locul al treilea în topul cauzelor de deces”, a arătat Lim Young-il, un oficial al agenției sud-coreene.

În absența coronavirusului, speranța de viață ar fi crescut cu 0,1 ani, în loc să fi scăzut cu 0,9 ani, a adăugat el.

Nu doar această țară asiatică înregistrează o scădere a speranței de viață.

Japonia, țara vecină, a înregistrat, de asemenea, o scădere a speranței de viață timp de doi ani la rând.

Aici, pandemia a redus indicatorul cu 0,62 ani pentru femei și cu 0,51 ani pentru bărbați, valorile ajungând la 87,09 ani, respectiv 81,05 ani.

La rândul său, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, OECD, din care fac parte 39 de state, a anunțat luna trecută că speranța medie de viață a scăzut cu 0,7 ani la nivelul națiunilor membre între 2019 și 2021.

COVID-19 a provocat 7% din totalul deceselor în 2021, iar speranța de viață rămâne sub nivelul de dinaintea pandemiei în 28 de țări, conform OECD.