mamaplus

Anul trecut, în Republica Moldova s-au născuți prematur 2 287 de copii

-
//
17.11.2023

Anul trecut, în Republica Moldova s-au născuți prematur 2 287 de copii. Datele au fost prezentate de Ministerul Sănătății în contextul marcării astăzi a Zilei Mondiale a copilului prematur, informează MOLDPRES.

mamaplus

Potrivit instituției, anual, în Moldova, se nasc cu greutate extrem de mică și foarte mică sute de copiii, care au nevoie de îngrijiri medicale speciale oferite de medicii și asistentele medicale din centrele perinatale.

„Pentru acordarea unei asistențe medicale de calitate și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor, centrele perinatale sunt dotate de Ministerul Sănătății cu dispozitive performante, precum mese de resuscitare, incubatoare, mese radiante, aparate de ultrasonografie, electrocardiografe, ventilatoare pulmonare, defibrilatoare”, a specificat instituția.

De asemenea, în curând cei aproximativ 700 de nou-născuți prematuri care ajung din toată țara în Secția prematuri a Institutului Mamei și Copilului vor fi examinați și tratați în condiții moderne. „Secția prematuri amplasată într-un bloc cu două nivele este în proces de reparație capitală, în cadrul unui proiect transfrontalier cu România. Pentru renovarea secției Ministerul Sănătății a alocat în acest an 7 milioane de lei (circa 350 mii de euro), iar peste un milion de euro constituie contribuția Uniunii Europene. Secția va fi dotată inclusiv cu echipament medical performant și urmează să fie inaugurată în anul 2024”, a anunțat Ministerul Sănătății.

Ziua Mondială a copilului prematur este marcată anual la 17 noiembrie, printr-o decizie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.