„Apă-Canal” insistă asupra majorării tarifelor

„Apă-Canal” insistă asupra majorării tarifelor

-
//
26.08.2016

SA "Apă-Canal Chişinău" insistă asupra majorării tarifelor pentru alimentarea cu apă şi canalizare în Chişinău, deoarece aceasta este una dintre condiţiile impuse de Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare (BERD) şi de Banca Europeană de Investiţii (BEI) pentru finanţarea proiectelor e dezvoltare a întreprinderii.

„Apă-Canal” insistă asupra majorării tarifelor

Surse din cadrul "Apă-Canal Chişinău" au relatat că sistemele de alimentare cu apă şi de canalizare au nevoie de reparaţii, deoarece numărul avarierilor la reţelele de apă este în continuă creştere, iar întreprinderea nu are suficiente resurse pentru reparaţii. Sprijinul finanţatorilor europeni este indispensabil, dar acesta nu va fi acordat pînă cînd nu vor fi îndeplinite condiţiile pentru finanţare.

Potrivit datelor "Apă-Canal Chişinău", sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare este învechit, uzura fiind de peste 70 %, iar majoritatea reţelelor precum şi alte instalaţii sînt uzate complet. Totodată, cedează şi ţevile magistrale care au durată de exploatare de peste 40 de ani.

Comparativ cu anul 2015, numărul de avarieri a crescut cu 11,8%. În fiecare zi pot fi înregistrate peste 70 de scurgeri, care prevăd lucrări complexe şi de durată. Pe parcursul a şapte luni ale anului curent au fost înregistrate în total peste 12,4 mii de avarieri.

În cadrul Programului de Investiţii Prioritare, finanţat de BERD şi BEI, cu valoarea totală de 64,8 mil. euro, era planificată reabilitarea pînă la 31 decembrie 2018 a 205 km de apeduct, peste 3 mii de branşamente ale blocurilor de locuit şi circa 15 km de colectoare de canalizare. Băncile sînt dispuse să investească cu condiţia că tarifele vor acoperi cheltuielile pentru alimentarea cu apă şi canalizare. Însă solicitările "Apă-Canal Chişinău" depuse la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică privind majorarea tarifelor au rămas nesatisfăcute.

Potrivit datelor "Apă-Canal Chişinău", ultima dată tarifele la apă au fost schimbate în anul 2009, iar de atunci de cîteva ori s-a scumpit energia electrică, gazul şi carburanţii, precum şi utilajele şi piesele de schimb pe care întreprinderea le cumpără de peste hotare. Întreprinderea solicită majorarea tarifelor cu 40%, de la 9,12 lei la 14 lei pentru un metru cub de apă.

Sursa: Infotag.md