mamaplus

Avertizare caniculară în Moldova: Salvatorii vin cu recomandări pentru cetățeni

-
//
25.07.2023

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vine cu recomandări pentru cetățeni, în vederea reducerii riscurilor pentru sănătate pe timp de caniculă.

mamaplus

Astfel, oamenii sunt îndemnați să stea la umbră, evitând expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui. Dacă ieșirea din casă este inevitabilă, atunci se recomandă utilizarea mijloacelor de protecție solară și hainelor lejere de culori deschise, scrie Unimedia.

Totodată, pentru o hidratare corespunzătoare, salvatorii îndeamnă oamenii să consume suficientă apă pe parcursul zilei. De asemenea, cei care au în grijă copii, vârstnicii și persoane cu boli cronice sunt rugați să-i protejeze de efectele caniculei. De asemenea, în perioada 24-27 iulie se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural.

Pompierii avertizează că în astfel de condiții populația trebuie să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor, special în perioada temperaturilor ridicate și umiditate redusă. În vederea prevenirii incendiilor de vegetație și a cerealelor, care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement. Mai mult, angajații sectorului agricol sunt rugați să nu alimenteze tehnica agricolă cu carburanți și lubrifianți pe teritoriul terenurilor agricole, iar fumatul este strict interzis.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de caniculă - cod portocaliu pentru jumătate de sud a țării și cod galben pentru cea de nord.