mamaplus

Bacterii periculoase, în nisipul și apa lacurilor din Capitală. Pot provoca afecţiuni diareice şi de piele

-
//
21.06.2023

Pericol de îmbolnăvire pentru cei care fac plajă sau se scaldă în lacurile din Chişinău. Atât pe nisip cât şi în apă, s-au descoperit bacterii periculoase, care pot provoca afecţiuni diareice şi de piele. Specialiştii Centrului de Sănătate Publică şi autorităţile muncipale îi îndeamnă pe locuitorii oraşului să nu se scalde în aceste lacuri, dar mulţi ignoră riscurile.

mamaplus

Calitatea apelor din bazinele acvatice aflate în Chişinău este mult sub standarde. Unele dintre lacuri nu au mai fost curăţate de namol de zeci de ani, ceea ce duce la dezvoltarea unor bacterii periculoase, mai ales pe timp de vară, transmite tvrmoldova.md.

TUDOR PUIU, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică, Chişinău: „Conform indicatorilor chimici apa se încadrează în clasa a cincea şi evident că nu se recomandă de a fi utilizată în scopuri de agrement. Orice precipitaţie aduce tot absolut deşeruri, cadavre, deşeuri managere.”

Angajaţii de la Spaţii Verzi spun că s-au făcut lucrări de amenajare şi curăţare a lacurilor din oraş. Totuşi, pericolul nu a fost înlăturat, specialiştii descoperind, pe plaje şi în apă, microorganisme dăunătoare, care pot provoca boli grave la om.    

Î.M. SPAŢII VERZI NU RECOMANDĂ SCALDATUL:  „Plajele „Valea Morilor”, „Valea Trandafirilor” și „La Izvor” au fost amenajate și dezinfectate, dar probele de apă luate din lacuri arată o concentrație de bacterii periculoase pentru sănătatea celor care se scaldă. Probele colectate săptămânal de specialiștii Centrului de Sănătate Publică Chișinău arată o concentrație ridicată de vibrioni care provoacă boli diareice acute dar și de bacterii coliforme.”

TUDOR PUIU, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică: „O Provoacă o mulţi de boli, în primul rând începem cu Hepatita A, meningita seroasă, helmenteaze, dizenterie, salmoneloză, inclusiv şi dermatitele alergice. Nu aşteptăm o îmbunătăţire şi nu putem da o prognostic că azi ne putem scălda şi mâine nu.”

Cei mai expuşi riscului de contacta infecţii sunt copiii şi persoanele cu imunitate scăzută. Totuşi, în ciuda avertismentelor, mulţi continuă să facă plajă şi să se scalde în aceste lacuri.

„De ce să-mi fie frică, zeci de ani mă scald aici, cât or spune medicii.”

„În ficare zi venim până la ora 11 .00. Eu mă scald doar sub duş, copii văd că se scaldă, nu e niciun pericol nu au anunţat salvatorii, tot e ok.”

„Sunt buruiene multe, cam e murdară nu ştiu calitatea apei, dacă sunt infecţii nu cunosc.”

„Nu-mi pare chiar atât de curată şi igienă se pare că nu se respectă, categori nu.”

Pentru poluarea din lacurile şi cursurile de apă ale oraşului, responsabilii de la Primărie dau vina pe agenţii economici care îşi deversează ilegal apele uzate, pline de compuşi chimici periculoşi.