Bacteriile găsite pe bani i-au surprins pe oamenii de știință

Bacteriile găsite pe bani i-au surprins pe oamenii de știință

-
//
06.05.2014

Bacteriile depistate pe bani i-au surprins pe savanți. Cercetătorii americani au depistat mai mult de 3000 de tipuri de bacterii pe bancnotele de dolari, studiu elaborat în baza bancntelor din cadrul unei bănci din New-York. Prezența unora i-a lăsat nedumeriți pe experți.

Bacteriile găsite pe bani i-au surprins pe oamenii de știință

Faptul că banii stochează o mulțime diversă de bacterii era un lucru cunoscut savanților. Însă, cercetătorii din cadrul Universității din New-York au rămas surprinși cînd au descoperit printre cele 3000 de bacterii de pe dolari și microorganisme care trăiesc în cavitatea bucală, dar și bacterii ce se găsesc în vagin. „Am descoperit bacterii vii, care pot fi obținute contactînd cu banii – afirmă autorul cercetării, Jane Carlton. -  Acest lucru înseamnă că bancnotele poartă un rol de transmisie a bacteriilor”.

Acest studiu a devenit o parte componentă a unui grandios proiect de cercetare a bacteriilor din metropola americană, New-York. Autorii studiului au constatat că un număr important de bacterii care cauzează pneumonie, trăiesc pe bancnote în perioada rece a anului. S-a dovedit că anume iarna și nu vara, pe bancnote se dezvoltă microorganisme care provoacă de cele mai multe ori pneumonie.

Printre bacteriile care trăiesc pe bancnote s-au descoperit și cele care cauzează apariția acneei și a altor boli de piele. Pe unele bancnote de dolari s-au depistat bacterii care au imunitate la antibiotice, cum ar MRSA (stafilococul auriu). Aceste gene rezistente au devenit flagelul medicinei moderne din cauza utilizării necontrolate a antibioticelor.

Cu toate astea, motive pentru panică datorită bacteriilor de pe bani încă nu-s evidențiate. Microbii trăiesc pe toate suprafețele din jurul nostru, accentuează cercetătorii, și cu toate că trebuie să ne păzim de unele bacterii, nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult. Tot ce trebuie este să ne spălăm pe mîini mai des.