mamaplus

Cancerul de col uterin, o maladie care poate fi prevenită. Recomandări

-
//
17.11.2023

Anual, în Republica Moldova, sunt diagnosticate cu cancer de col uterin peste 300 de femei, majoritatea în stadii avansate. La sfârșitul anului trecut, în țara noastră, aveau cancer cervical peste 4.000 de femei, conform datelor Institutului Oncologic.

mamaplus

Pentru a putea fi prevenită această maladie oncologică femeile sunt îndemnate să efectueze regulat screeningul de col uterin, care include testul citologic și colposcopia, transmite radiomoldova.md.

Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze gratuit testul citologic, o dată la trei ani.

Potrivit Ministerului Sănătății, pacientele au acces gratuit atât la screening, cât și la vaccinarea împotriva infecției cu virusul papiloma uman (HPV) pentru fete și băieți, începând cu vârsta de nouă ani și până 14 ani.

Precizăm că astăzi este marcată Ziua de acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) anunță că, anual, la nivel global, circa 600.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, cu o rată a supraviețuirii la cinci ani de 91% pentru cazurile detectate precoce.

„Ziua de azi înseamnă apel la informare și acțiuni de testare și vaccinare (...). Factorul principal ce duce la apariția cancerului de col uterin este virusul HPV (Human Papillomavirus), responsabil pentru aproximativ 90% dintre cazuri”, notează Organizația Mondială a Sănătății, Moldova.

Potrivit OMS, în urma adoptării Foii de parcurs pentru accelerarea eliminării cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică în Regiunea Europeană a OMS 2022-2030, echipa OMS/Europa solicită mobilizarea tuturor eforturile pentru atingerea obiectivelor pentru 2030 în care: 90% dintre fete sunt complet vaccinate cu vaccinul împotriva HPV până la vârsta de 15 ani; 70% dintre femei sunt testate cu teste de înaltă performanță - până la vârsta de 35 de ani și la 45 de ani; 90% dintre femeile cu stări precanceroase sunt tratate și 90% dintre femeile cu cancer invaziv sunt monitorizate.