mamaplus

Cazul de infanticid în Grecia. Infirmieră de 34 ani, acuzată că și-a ucis cele trei fiice

-
//
09.01.2023

Roula Pispirigo de 34 de ani, inculpată pentru că şi-a ucis cele trei fiice în trei ani, este judecată începând de astăzi la Atena.

Femeia este judecată pentru moartea fiicei sale, Georgina, de 12 ani. Se fac cercetări și pentru moartea celorlalte două fetițe ale sale, Malena, de 6 ani, și Iris de doar 6 luni.  Roula Pispirigou va susține că este nevinovată și că cele trei fetițe au murit în trei ani din cauza unei boli autoimune rare.

Cronologia cazului

Totul a început în aprilie 2019, când Malena, în vârstă de 3,5 ani (al doilea copil din familie) și-a dat ultima suflare în timp ce era internată la Spitalul Oncologic de Copii „Elpida” cu leucemie. Nimeni nu poate da o explicație, deoarece, potrivit medicilor care o însoțesc, starea copilului s-a stabilizat și se ameliora constant. Examinarea la Serviciul de Medicină Legală din Atena a concluzionat că moartea ei s-a datorat „insuficienței hepatice”, care a fost contestată și este acum reexaminată de o comisie de medici.

Aproape 11 luni mai târziu, în martie 2020, doar Irida, în vârstă de 6 luni (al treilea copil al familiei), și-a dat ultima suflare în pătuțul ei, în timp ce Roula Pispirigou și sora ei erau acasă. Familia fetei a apelat la Serviciul de Medicină Legală din Ioannina unde s-a hotărât că decesul bebelușului s-a datorat unei rare „agenezii pleoapelor”. Aceasta este o concluzie care a fost contestată de medici și legiști, întrucât este o boală degenerativă care nu se justifică la un bebeluș de doar 6 luni.

Epilogul celor trei fete va fi scris la sfârșitul lunii ianuarie 2022 la Spitalul de Copii din Atena, când Georgina de 9 ani (copilul cel mai mare al familiei din Patras) „dispare”. Fata ar fi avut o problemă cu inima, lucru care nu a fost confirmat de analizele făcute la Spitalul Karamandane din Patras și Centrul de Chirurgie a Inimii Onassios din Atena. Cu toate acestea, din cauza raportului medico-legal pentru sora ei mai mică (inclusiv Irida, în vârstă de 6 luni), i s-a pus un stimulator cardiac ca măsură de precauție. Cu toate acestea, nimic nu poate justifica moartea ei subită, în timp ce testul părinților pentru o genă ereditară nu arată nimic.

Reacția elenilor

Roula Pispirigou, de profesie infirmieră, supranumită de media elene ‘Medeea timpurilor moderne’ sau ‘Medeea din Patras’, oraşul din vestul Greciei de unde ea este originară, susţine că este nevinovată, de la arestarea sa în martie 2022.

Acest presupus triplu infanticid, într-o ţară unde crimele sunt rare, a stârnit furie şi o mare dezbatere mediatică.

În aprilie anul trecut, guvernul grec a fost nevoit să lanseze un apel la „calm” în urma îndemnurilor la moarte adresate femeii şi să ceară populaţiei să îi lase pe anchetatori să îşi facă treaba.

La puţin timp după arestarea sa, acuzata, flancată de poliţişti puternic echipaţi şi purtând căşti, era protejată de o vestă antiglonţ în timpul sosirii sale haotice la Palatul de Justiţie din Atena. Au fost de asemenea desfăşurate forţe speciale în timp ce mulţimea striga 'Criminalo, recunoaşte-ţi crima'.

Printre manifestanţi, o femeie a declarat la televiziune: "Dacă chiar a făcut asta, trebuie spânzurată. Asta e tot!". Pe faţada domiciliului său din Patras, unde s-a adunat de asemenea o mulţime furioasă, necunoscuţi au scris: "Moarte ucigaşilor de copii".

Posturile de televiziune private sunt de asemenea arătate cu degetul, deoarece nu au ezitat să o intervieveze pe acuzată prin telefon din închisoare.

Tatăl fetelor, precum şi mama femeii au făcut de asemenea numeroase declaraţii în media.

„Suntem deosebit de duri cu mamele care comit infanticid, pentru că avem încă reprezentări și idealuri despre maternitate", a declarat pentru AFP psihologul și psihanalistul Sophie Marinopoulos, specialist în mame infanticide. „Mama trebuie să se sacrifice pentru copiii ei și nu să-și sacrifice copiii. În țările mediteraneene, această idee este foarte puternică", a adăugat ea.