mamaplus

CCF Moldova a colectat 427 de cărți pentru copiii și părinții din familiile cu posibilități reduse

-
//
27.03.2024

Campania „Să nu lăsăm nicio copilărie fără poveste. Donează o carte și dăruiește speranță”, lansată pe 14 februarie, de Ziua Națională a Lecturii, a ajuns la final. 

mamaplus

427 de cărți pentru copii și părinți, 71 de jocuri, 27 seturi de rechizite și baloane urmează să fie distribuite în familiile cu posibilități reduse din programele CCF Moldova.

Campania lansată a avut  drept scop sensibilizarea opiniei publice privind necesitățile de reabilitare, integrare, socializare și dezvoltare prin lectură a copiilor din familiile defavorizate. Fiecare carte donată va stimula curiozitatea, creativitatea și va oferi șansa unei educații de calitate, indiferent de circumstanțele financiare ale familiilor.

Librăriile Cărturești din Republica Moldova s-au alăturat campaniei în efortul de a facilita drumul cărților de la oamenii generoși către copiii curioși.

„Considerăm campania de donații care s-a desfășurat în librăriile noastre în perioada 19 februarie - 19 martie, una reușită. Am adunat peste 350 de cărți pentru copii și părinții lor. Cărțile au fost dăruite atât în mod individual, cât și colectate în clasele mai multor școli din oraș și aduse de profesori. Unii donatori au preferat să păstreze anonimatul”, declară Diana Mihuța, comunicatoare a librăriilor Cărturești din Moldova.

 

Anual, între 500 și 700 de copii din medii defavorizate ajung în programele de sprijin CCF Moldova. În cele mai dese situații sărăcia este motivul prioritar care pune în risc familia și copiii, evident în acest circumstanțe accesul la cărți e un lux.

„Cărțile pot salva copiii de la sărăcie. Aceste donații sunt adevărate lumini, deschizându-le copiilor uși către un viitor mai luminos. Pentru mulți dintre noi, cititul este o aventură plină de descoperiri și învățăminte, dar pentru unii copii, este singura cale de a evada din sărăcie. Învățând să citească de mici, copiii se lansează într-o călătorie captivantă către cunoaștere, iar paginile cărților devin cărămizile fundației pentru dezvoltarea lor multilaterală. Curiozitatea și creativitatea le înnobilează gândurile, iar gândirea critică le oferă puterea de a naviga cu încredere într-o lume complexă.

Am cunoscut multe familii pentru care cărțile rămân un lux inaccesibil. Atunci când părinții sunt nevoiți să aleagă între a pune pe masă hrană sau cărți, prioritatea este evidentă. 

Împreună cu fiecare dintre donatorii acestei campanii și vizitatorii librăriilor Cărturești  oferim șansa copiilor de a-și sculpta propriile destine și de a contribui la o schimbare profundă și durabilă în viețile lor”, declară Tatiana Codreanu,Directoare Comunicare și Fundraising CCF Moldova.

Potrivit datelor Fundației pentru alfabetizarea mondială (The Economic&Social Cost of Illiteracy), nivelul scăzut de educație este destul de costisitor pentru economia mondială. 

În Republica Moldova, conform unor date ale Barometrului Opiniei Publice, doar 7% dintre locuitori citesc cărți cu regularitate. Cele mai multe biblioteci din sate își înnoiesc rareori fondul de carte. Credem că părinții sunt cei care pot fi încurajați să citească copiilor mai des când au acces la cărți frumoase. Cititul cu voce tare de la vârste fragede ajută copiii să perceapă lectura ca pe o activitate plăcută și-i ajută să perceapă lumea ca pe o diversitate de posibilități.