mamaplus

Ce riscuri are consumul de melatonină asupra copiilor

-
//
23.11.2023

Părinții din Statele Unite le administrează în mod regulat copiilor de vârstă preșcolară suplimentul melatonină, în ciuda lipsei de dovezi care să susțină siguranța sau eficiența acestuia, arată o nouă cercetare.

mamaplus

Un sondaj efectuat în rândul părinților a constatat că aproape unul din cinci copii de vârstă școlară și preadolescenți utilizează suplimente de melatonină pentru a-i ajuta să adoarmă; un salt destul de mare față de utilizarea de 1,3% raportată la un grup de vârstă mai larg în urmă cu cinci ani, scrie adevarul.ro.

„Nu spunem că melatonina este neapărat dăunătoare pentru copii”, explică Lauren Hartstein, cercetător în domeniul somnului și al dezvoltării la Universitatea din Colorado Boulder. „Dar trebuie să se facă mult mai multe cercetări înainte de a putea afirma cu încredere că este sigur pentru copii să o ia pe termen lung”.

La începutul acestui an, Hartstein și colegii săi au întrebat părinții americani a 993 de copii cu vârste cuprinse între 1 și 13 ani despre utilizarea melatoninei de către copiii lor în ultimele 30 de zile. Rezultatele au fost foarte diferite față de datele din 2017-2018, care au inclus persoane cu vârste de până la 19 ani.

În rândul copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, 5,6% luaseră suplimente de melatonină în ultima lună. Rata a crescut la 18,5% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, iar în rândul celor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani, 19,4% foloseau acest ajutor pentru somn.

Copiilor sub 5 ani li s-au administrat până la 2 mg, în timp ce celor cu vârste cuprinse între 10 și 13 ani li s-au administrat până la 10 mg. Durata de administrare a melatoninei depășea adesea 12 luni.

„Părinții încep să dea melatonină la o vârstă relativ mică și pentru o perioadă de timp extinsă”, spune Hartstein. „În timp ce în cea mai mare parte a lumii melatonina este o substanță controlată care necesită o rețetă pentru a o obține, în Statele Unite, este considerată un supliment alimentar de către FDA și, prin urmare, se confruntă cu o reglementare mult mai lejeră și nu necesită o rețetă.”

Glanda pineală, situată adânc în centrul creierului nostru, secretă melatonină la sfârșitul zilei. Hormonul semnalează corpului nostru că este timpul să se liniștească și să doarmă, ajutând la menținerea regulată a ritmurilor noastre circadiene.

Persoanele care au probleme cu somnul iau adesea suplimente de melatonină pentru un imbold ușor spre somn. Dovezile disponibile spun că este sigur de utilizat pentru o perioadă scurtă de timp, de la una la trei luni, și în doze de 0,5 până la 1 miligrame, dar efectele pe termen lung sunt necunoscute.

Numărul de cazuri pediatrice de ingestie de melatonină raportate la centrele de control al otrăvurilor a crescut cu 530% între 2012 și 2021, implicând în principal copii sub 5 ani.

Un studiu recent asupra a 25 de pastile cu melatonină vândute în SUA a constatat că 22 dintre acestea au raportat greșit conținutul de melatonină, una dintre ele conținând de peste trei ori doza menționată pe etichetă.

„Este posibil ca părinții să nu știe de fapt ce le dau copiilor lor atunci când le administrează aceste suplimente”, spune Hartstein.

Există dovezi că suplimentarea cu melatonină poate ajuta persoanele cu autism să aibă un somn mai bun, iar studiile au scos la iveală anomalii în fiziologia melatoninei și în ritmul circadian la această populație.

Dar eficacitatea, dozajul și siguranța pe termen lung nu sunt stabilite la alți oameni, spun autorii, iar acest lucru va varia probabil în funcție de vârstă.

Ei sunt îngrijorați că ratele ridicate de utilizare a melatoninei la copii în întreaga populație ar putea indica o perturbare mai gravă a somnului care ar trebui să fie diagnosticată și tratată în mod corespunzător.

„Dacă atât de mulți copii iau melatonină, acest lucru sugerează că există o mulțime de probleme de somn subiacente care trebuie abordate. Abordarea simptomului nu abordează neapărat cauza”, spune Hartstein. „Sperăm că această lucrare crește gradul de conștientizare pentru părinți și medici”.