mamaplus

Ce se întâmplă în organismul tău atunci când dormi mai puțin de 7 ore pe noapte

-
//
12.03.2024

Cele mai recente studii arată că mulți tineri dorm doar cinci ore pe noapte, iar obiceiul le poate afecta grav metabolismul. Chiar dacă nu conștientizează acest lucru acum, ulterior vor observa cum organismul suferă, în lipsa odihnei suficiente.

mamaplus

În urma somnului insuficient, pot apărea dificultăți în gestionarea unor probleme, intervine stresul, anxietatea și irascibilitatea. De asemenea, crește riscul de a avea afecțiuni cardiovasculare sau a suporta diverse maladii și afecțiuni, inclusiv diabet sau obezitate.

Motivele insuficienței de somn

Primă cauză care duce la lipsa somnului este stresul de la locul de muncă. Atunci când ești foarte extenuat din punct de vedere psihologic și fizic, se înrăutățește calitatea somnului. Pe lângă asta, lipsa de productivitate este un alt efect secundar al lipsei celor 7 ore de odihnă.

Jobul stresant, responsabilitățile zilnice, alimentația dezechilibrată, consumul în exces  de alcool, anxietatea și depresia sunt doar câțiva dintre factorii care contribuie la lipsa somnului. Mai mult, insomniile pot afecta sistemul imunitar și viața sexuală.

Pe lângă asta, un alt factor care ne afectează este social media, potrivit elle.ro. Lumina albastră emisă de telefoane, tablete, televizoare are un puternic impact asupra sănătății noastre și ar fi bine să reducem timpul pe care îl petrecem cu ochii la ecran.

Ce poți face pentru a dormi bine

Este important să avem rutină și să obișnuim organismul cu trezirea și adormirea la anumite ore. Alimentația corectă este un alt factor important, iar în farfurie trebuie să se regăsească grăsimi și carbohidrați, fructe, legume și semințe. Dacă consumăm sucuri acidulate sau alcool, ne putem confrunta  des cu insomnii.

Consultația unui medic, la fel, poate fi de folos, dacă problemele cu somnul persistă. Specialistul poate găsi motivul problemei și va prescrie tratamentul corespunzător.