Cît costă în prezent locuințele la Chișinău

Cît costă în prezent locuințele la Chișinău

-
//
09.10.2015

Cît costă în prezent locuințele la Chișinău

Piața rezidențială la Chișinău este mai optimistă decît la Kiev. La această concluzie au ajuns agenții imobiliari din Moldova, analizînd situația la o „masă rotundă”. Dacă la Kiev, pe Kreșceatik, prețurile la locuințe s-au redus de patru ori (de la 8 mii pînă 1,5 mii de dolari, în centrul capitalei Moldovei ele nu s-au modificat, iar în ansamblu pe orașul Chișinău s-a atestat o diminuare în limitele de 2-3%, comunică NOI.md.

Potrivit informației vice-președintelui Uniunii Agențiilor Imobiliare, Radu Șitov, în prima jumătate a anului 2015, la Chișinău costul mediu al garsonierelor de clasa econom a constituit 25,6 mii de euro, diminuînd-se în comparație cu perioada de referință a anului trecut cu 1,56%. Apartamentele cu două odăi s-au vîndut în medie cu 37,4 mii de euro (mai ieftin cu 1,1%). Cel mai mult s-au ieftinit locuințele cu trei camere – cu 4,45%, prețul lor mediu a fost de 43,4 mii de euro. În prezent cererea efectivă este în limitele de 25-40 de mii de euro.

La noile apartamente, în 12 luni (din iunie 2014 pînă în iunie 2015), în comparație cu perioada precedentă, se atestă o mare reducere a prețurilor – cu 3,4%. Costul mediu al unui metru pătrat în capitală este de 602 euro. Totodată, s-a majorat numărul companiilor de construcție de la 82 pînă la 91 și al blocurilor înălțate – de la 163 pînă la 187.

După cum denotă însă practica, aproximativ 15-20% din locuințe rămîn nevîndute o perioadă îndelungată. Experții străini sugerează companiilor cărora le aparțin aceste case noi să creeze după exemplul altor țări blocuri pentru chirie.

Sursa: http://www.noi.md