Criza în Educaţie. Moldova riscă să rămână fără profesori

Criza în Educaţie. Moldova riscă să rămână fără profesori

-
//
26.09.2016

Deşi educaţia este o prioritate naţională, sistemul de învăţământ continuă să se confrunte cu o criză profundă de cadre didactice. Potrivit Ministerului Educaţiei, în prag de an şcolar, în gimnazii erau lipsă 1.252 de profesori. La fel ca în anii precedenţi, autorităţile au mizat pe absolvenţii instituţiilor pedagogice, doar că doritori de a-și lega viitorul cu școala sunt prea puțini.

Criza în Educaţie. Moldova riscă să rămână fără profesori

Dintre cei aproape 2.000 de absolvenți ai facultăților și colegiilor cu profil pedagogic, doar 799 și-au exprimat dorința de a se angaja.Deocamdată, Ministerul Educației nu are date câți dintre ei au ajuns să semneze contractele de muncă. Spre exemplu, în raionul Hâncești, la cele 110 posturi vacante s-au înscris doar 37 de tineri.

"Per total în raion au venit 7 tineri specialisti. Au luat îndreptari, vă zic chiar şi pentru treapta preşcolara, au zis că vor lua îndreptari spre Hâncesti, 6 cadre didactice, dar nu a venit nimeni", a declarat șefa direcției Educație din Hânceşti, Valentina Tonu. 

Elena Mariniuc este unul dintre cei şapte tineri specialişti care au acceptat să muncească în raionul Hâncești. Tânăra spune că de mică s-a visat profesoară. 

"Soţul cam nu prea gândeşte ca mine. El spune dacă mergi la şcoala trebuie sa ai si salariu. De aceea din păcate este nevoit el să plece si este o mare problemă. Eşti la început de cale crezi că vei rezista ? Raspuns nu am, se va vedea în timp", a declarat profesoara Elena Mariniuc. 

În prezent, salariul brut al unui dascăl începător este de 2.950 de lei. Iar tinerii care merg să muncească la sate mai beneficiază de 30.000 de lei și de compensarea cheltuielilor pentru închirierea locuinței. Însă aceste condiții pare să nu-i ademenească.

În instituţiile de învăţământ primar şi secundar general din ţară activează cel puţin șase mii de pensionari. La gimnaziul din Cetireni, Ungheni, sunt șapte astfel de pedagogi.

"Nu stiu, la Cetireni se spune ca trebuie să mai vină doi ani, dar nu ştiu nu pot spune cum va fi. Nu știu, putere mai este nu pot spune gata nu pot încă există", a spus profesoara Galina Şatcovschi.

Maria Dumitraș este o un alt pedagog rechemat de la pensie.

"Astăzi profesorul nu mai este ce a fost, este un ţăran cu carte, aşa as zice de atâta muncă, necaz pe câte le are prin gospodărie", a spus profesoara Maria Dumitraş. 

În prezent, vârsta medie a cadrelor didactice este de 50 de ani. Pentru a atrage tinerii specialiști în școli, autoritățile își propun să le majoreze lefurile, iar pentru a-i motiva să rămână, ar putea fi introdusă o nouă formulă de salarizare, bazată pe indicatori de performanță.

Sursa: publika.md