mamaplus

„Din cauza loviturii, inimioara fătului a încetat să bată”. Povestea cutremurătoare a unei femei, bătută de soț

-
//
11.09.2023

A avut parte de o copilărie în care violența era la ea acasă în familia părinților săi, iar când a crescut, povestea s-a repetat și în cuplul pe care l-a format. Este istoria cutremurătoare a Elmirei, o tânără mămică din raionul Criuleni, care a fost supusă de nenumărate ori abuzului fizic și psihologic și chiar a pierdut o sarcină, din cauză bătăilor. Femeia a povestit, în emisiunea „Femeile vorbesc” de la Jurnaltv, coșmarul prin care a trecut când era mică, apoi alături de tatăl copiilor săi, care la un moment dat, a început să-i lovească și pe cei mici, dar și cum a vrut să-și pună capăt zilelor, de nenumărate ori, scrie SHOK.md.

mamaplus

„Tata foarte des venea beat acasă, o bătea pe mama și pe fratele meu mai mare”

Elmira a trăit într-o familie în care violența era zilnică și de toate felurile. Tatăl ei venea acasă beat și prima victimă era mama Elmirei: „Viața mea nu a fost așa de frumoasă, tata o bătea pe mama. Când el a plecat de la noi, eu aveam vreo 6 ani, urma să merg la școală. Dar țin minte că foarte des venea acasă, o bătea pe mama și pe fratele meu, pe mine nu mă bătea. Fratele era mai mare și se băga între ei. Trăiam foarte greu, ne salva faptul că aveam păsări, animale. După ce a plecat tata, mama investea finanțele pe care le avea în noi, în casă. Am început să trăim un pic mai bine”.

„Tu și tat-o îmi vreți moartea”

Totuși, Elmira își dorea enorm de mult ca mama și tatăl său să locuiască împreună, ca o adevărată familie. „Când aveam vreo 12 ani am dorit foarte mult ca mama și tata să se împace. Cred că a fost cea mai mare greșeală. Deoarece, după ce tata a venit acasă, nu știu din ce motiv s-au certat, iar mama și-a dat foc. Până atunci, însă, foarte des mă bătea de la nimic, îmi tot spunea – tu și tat-o îmi vreți moartea”, își amintește femeia, în lacrimi.

„Nu te duce acasă, mama ta și-a dat foc”

Eroina povestește cum s-a produs tragedia care a lăsat-o fără mamă: „Aveam 14 ani, o verișoară a cerut voie de la mama să mergem împreună la discotecă. Mama a zis să-mi cer voie de la tata. Nu am vrut, dar dacă totuși mi-a dat voie, m-am dus. Când am ajuns la discotecă, voiam foarte tare acasă. Verișoara mea a zis să mai stăm o oră, dar când am văzut că deja încep să plece băieți, fete pe acasă, printre ei am decis să plec și eu. Nu am reușit să ajung acasă, că am auzit o voce care îmi strigase: „Nu te duce acasă, mama ta și-a dat foc și e la spital”. Nu știam în care parte să o iau, când am intrat în casă era, nu era mult ars, pentru că ea afară și-a dat foc. Intrase în casă, pentru că tata dormea și i-a spus: „O să arzi și tu de rând cu mine, dacă mor eu, tu nu o să rămâi””.

„Mama avea arsuri pe 83% din corp, a mai trăit 4 zile și a decedat”

La doar câteva zile, mama Elmirei s-a stins din viață, pe patul de spital: „Tata era cu ea la spital. Mama era în Reanimare, avea arsuri de 83% pe tot corpul, a mai trăit 4 zile și a decedat”.

„Când îi spuneam tatălui că am nevoie de ceva, se prefăcea că nici nu mă aude”

Copila a rămas în grija tatălui și a fratelui mai mare: „Fratele era deja însurat, avea și copil de 1 an. Sau cu ei sau fără ei, mai mult eram singură, nu aveam cu cine vorbi, când îi spuneam tatălui că îmi trebuie ceva sau am nevoie de ceva, se prefăcea că nici nu mă aude, nici nu mă înțelege. Cel mai bine mă înțelegeam cu o fată din mahala, cu ea am prietenit vreo 6-7 ani, acolo îmi găseam alinarea, mă așteptau ca acasă”.

„Unde să mai fii și bucătar, o să te faci mai grasă decât ești”

Elmira nu a avut parte nici de educație pe măsură: „După clasa a 9-a am vrut să merg cu tata la Moscova, dar a spus să stau acasă. Apoi m-a trimis la frizerie, i-am spus că vreau să devin bucătar sau cofetar. Mi-a răspuns că și așa sunt plinuță, unde să mai fiu și bucătar, că o să mă fac mai grasă decât sunt”.

„Îmi trebuiau și foarte mulți bani, trebuia să aducem mai mulți clienți”

După jumătate de an de studii pentru a deveni frizer, Elmira a lăsat școala: „Am spus că nu e de mine, nu îmi place să tăi părul, nu pot face coafuri. Îmi trebuiau și foarte mulți bani, trebuia să aducem mai mulți clienți”.

„Când fetița avea 8 luni, am întâlnit alt băiat și de acolo a început coșmarul vieții mele”

La scurt timp, tânăra a cunoscut un băiat: „Am cunopscut un băiat din sat, ne-am întâlnit 1 an, am rămas însărcinată, el nu a acceptat copilul și am rămas singură cu fetița. Când fetița avea 8 luni, am întâlnit alt băiat și de acolo a început coșmarul vieții mele. Îmi părea că se va schimba, pentru că fetiței îi trebuie tată. Eu aveam 19 ani, locuiam acasă la părinți, fratele era plecat peste hotare. Bani nu aveam, copilul era micuț, trebuiau scutece și asta îmi părea singura ieșire din situație – să mă recăsătoresc și să-mi refac viața”.

„Mă acceptau doar când era el lângă mine. Atunci când pleca, situația se schimba radical”

„El venise de la armată și spunea că părinții lui foarte mult își doreau o nepoțică. Credeam că mi-am găsit familia, doream să mă accepte așa cum sunt eu, dar m-au acceptat doar pe o perioadă sau doar când era el lângă mine, pentru că atunci când pleca, situația se schimba radical. După un timp am aflat că sunt însărcinată, el nu știa cum să le spună părinților. El a plecat peste hotare, mi-a spus să plec la mama lui și ea va sta cu copilul, iar eu voi merge la lucru. Când am început să lucrez în schimbul de noapte, au început tot felul de vorbe, că de ce vin la 2:00-3:00, că nu lucrez la patiserie, dar cine știe unde mă duc. Am lăsat lucrul, trebuia să ies de acolo în concediul de maternitate, dar nu mai era posibil. Am stat acasă până a revenit el de peste hotare”, a relatat Elmira.

„A început să mă lovească cu pumnii în cap, că mi-ar fi făcut un băiat din ochi”

Treptat, alcoolul a pus stăpnire pe soțul Elmirei, iar ea și copiii au devenit victime ale violenței lui: „Până să se nască copilul mi-a propus să mergem la un club, să ne distrăm cât suntem tineri. Am stat vreo jumătate de oră, a servit și a început: „vai, aceea ce fund are, vai cealaltă”. Eu am ieșit de la masă și am mers afară. M-a ajuns din urmă și a început să mă lovească cu pumnii în cap, că mi-ar fi făcut un băiat din ochi. Am încercat să îi explic, el nimic. A fost prima oară când m-a lovit așa tare. A sunat-o pe mama lui, i-a spus că m-a lovit din nou, sunt cu un ochi vânăt și îi e rușine să vină acasă cu mine așa”.

„Iarăși ești cu soția și la mine nu vei veni?”

Elmira spune că și-a dorit să scape din mâinile agresorului, dar nu avea unde să plece: „Nu știam unde să mă duc, cumnata nu avea să mă accepte acasă, ea este categorică până în prezent. I-am spus că voi lua copilul și voi pleca. Mi-a răspuns că nu am unde să plec, că tatălui și fratelui meu eu nu trebuiesc. Mi-a trecut supărarea, mi-a mai spus niște vorbe, am crezut că se va schimba, mai ales că urma să nasc. Dar a venit o altă surpriză. Într-o zi, după serviciu a luat două sticle cu vin și a spus că vrea să meargă la viitorul naș, să stea un pic „ca băeții”. De fapt, s-a întâlnit cu o fată și s-a dus la ea. L-am sunat pe nașul, mi-a spus că Jenea nu a fost la el. Peste 2 zile el a venit. Se dusese după lucră nebăit, dar a veit acasă aranjat, băit, parfumat. Am lăsat așa, ca să nu mă bată, mereu se ascundea cu telefonul, dar am găsit un mesaj: „iarăși ești cu soția și la mine nu vei veni?”. Atunci l-am în trebat ce e asta, a început să mă lovească, să-mi spună că nu vrea să trăiască cu mine și că voi mai sta iarna la părinții lui, cu copilul mic, apoi pot să plec unde vreau”.

„Mă bătea și doar apoi îmi dădea bani pentru copii”

Elmira era vulnerabilă și din punct de vedere financiar: „Eu stăteam acolo, el juca Seca cu prietenii până dimineața, venea acasă, mă bătea, iar pleca. Nu știam unde să mă duc, cu doi copii mici. Bani îmi dădea doar de stricul necesar, 100-200 de lei. Mereu prin ceartă trebuia să obțin bani de la el, ne certam, mă bătea și doar apoi îmi dădea bani”.

„Mă rugam doar ca copiii mei să nu înghețe de frig”

În cele din urmă, Elmira nu a mai suportat violența și a decis să-și caute o gazdă: „Am căutat vreo 2 săptămâni. Când auzeau a cui noră sunt, toți refuzau, nu știu de ce. În cele din urmă i s-a făcut jale unei doamne și mi-a dat gazdă, dar era o casă fără nimic, pereții goi, fără lemne, aveam doar vreo 300 de lei în buzunar. Mă rugam doar ca copiii mei să nu înghețe de frig, altceva nu voiam nimic. Era și ziua fetiței mai mari, împlinise 3 ani”.

„Mă amenința că vine să-mi dea foc în casă cu fratele, că ne va tăia capurile”

Bătăile au continuat, însă, ani la rând: „El considera că dacă stau la gazdă și o achită el, atunci e casa lui. M-a lovit cu câțiva pumni, mi-am luat copiii și m-am dus la fratele meu. Fetița mai mare avea 4 ani și jumătate, iar cea mică încă nu avea 2 ani. Mă amenința că vine să-mi dea foc în casă cu fratele, că ne va tăia capurile. Suna mereu după ce consuma alcool”.

„O să te distrug în așa fel, încât nimeni nu va mai vrea să trăiască cu tine și tu singură o să te ucizi”.

Deși a încercat să rupă orice relație cu abuzatorul, Elmira a rămas însărcinată și cu al treilea copil. Între timp, soțul ei își găsise o amantă, la Chișinău: „Am luat copiii și am mers la el, să văd. Nu-i păsa că sunt însărcinată, stătea cu ea liniștit. Am lovit-o, iar el m-a lovit pe mine. L-am întrebat de ce își bate joc așa, de ce nici nu mă lasă, nici nu trăiește cu mine. Acum, peste ani, mi-a spus: „O să te distrug în așa fel, încât nimeni nu va mai vrea să trăiască cu tine și tu singură o să te ucizi””, mărturisește femeia.

„Eram însărcinată și am vrut să mă arunc cu copiii în fața unei mașini”

Așa i-a venit gândul la suicid: „De foarte multe ori vorbea așa, încât eu voiam să-mi pun capăt zilelor. Nu doar mă bătea, dar și îmi spunea așa vorbe. Eram însărcinată și am vrut să mă arunc cu copiii în fața unei mașini, apoi m-am gândit cu ce sunt de vină copiii. M-am gândit că încet, voi trece peste”.

„Am fost lovită cu o țeavă în cap. Peste o săptămână, inimioara fătului a încetat să mai bată”

Elmira a pierdut o sarcină, din cauza bătăilor: „Odată a venit de la pește servit, cu un prieten și au intrat la niște vecini. Acolo au mai venit niște băieți și i-au luat la bătaie. Eu, având 22 de săptămâni de sarcină, m-am băgat între ei să-i despart și am fost lovită cu o țeavă în cap, de băiatul care-l bătea pe el. Atunci s-au speriat, au chemat ambulanța. Peste o săptămână, inimioara fătului a încetat să mai bată. Peste 2 săptămâni am fost la USG, mi-au spus că bebelușul este mort”.

„Am vrut să mă arunc de la al doilea etaj, fiindcă nu am fost în stare să-mi apăr copilul”

Femeia nu poate reda starea în care se afla când a aflat că bebelușul pe care urma să-l nască a murit: „Eram mai mult moartă decât vie și era înainte de ziua mea, urma să împlinesc 24 de ani. Atunci am vrut să mă arunc de la al doilea etaj, fiindcă nu am fost în stare să-mi apăr copilul”.

„Mi-a rupt o buză, mi-a strâmbat dinții. M-a lovit tare cu pumnii în burtă, ca „să știu cum să vorbesc””.

La 2 săptămâni după operație, a bătut-o din nou: „Mi-a rupt o buză, mi-a strâmbat dinții. M-a lovit tare cu pumnii în burtă, ca „să știu cum să vorbesc””.

„Am luat o funie și m-am dus în pădure. Am stat în jur de 2 ore și atunci am simțit prima oară că se mișcă bebelușul”

Peste câteva săptămâni, când soțul tocmai plecase la Moscova, Elmira și-a dat seama că este din nou însărcinată: „Când aveam 16 săptămâni m-a sunat și a vorbit așa de urât, încât eu am dus fetițele la școală și grădiniță, apoi am luat o funie și m-am dus în pădure. Nu știu ce am vrut să fac, dar am stat în jur de 2 ore și atunci am simțit prima oară că se mișcă bebelușul. Mi-am dorit atât de mult un băiat, încât am zis nu, nu am s-o fac, întâi voi naște, apoi voi decide ce fac mai departe. Am vrut să-mi pun capăt zilelor atunci, fiincă vorbele pe care mi le spunea mă traumau psihic.

„A început să consume narcotice și a început coșmarul nostru”

Cum a ajuns bărbatul cu care locuia să consume droguri, dar și cum a scăpat de agresor, împreună cu copiii săi, traumați și ei de violența la care au fost supuși aflați din interviul de mai jos: