Diplomele recunoscute de spitalele din România, golesc țara de doctori

Diplomele recunoscute de spitalele din România, golesc țara de doctori

-
//
30.01.2018

Diplomele recunoscute peste Prut, golesc țara de doctori. Ministerul Sănătății își propune să le creeze condiții mai bune, pentru a-i reține acasă.

Diplomele recunoscute de spitalele din România, golesc țara de doctori

De când diplomele absolvenților Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițanu” sunt recunoscute și peste Prut, tot mai mulți tineri specialiști își găsesc de lucru în România. În acest context, Ministerul Sănătății își propune să vină cu o serie de reforme, pentru a face mai atractivă activitatea doctorilor acasă. Declarații în acest au fost făcute, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de către secretarul de stat Boris Gîlca.

„Trebuie să recunoaștem că avem o provocare la acest capitol. Analizând situația, avem consultări strategice cu partenerii de dezvoltare, suntem în proces de elaborare a unei strategii pentru a asigura cu resurse umane medicina din Moldova”, a spus Gîlca.

Funcționarul a adăugat că Ministerul își propune să facă sistemul de sănătate din Republica Moldov mai atractiv, inclusiv pentru spațiul rural. 

„Îmbunătățirea infrastrcutuii, schimbarea parcului de transport sanitar, transformarea instituțiilor medicale în centre bine dotate, cu medici bine plătiți. Guvernul a mărit indemnizația pentru medicii care vor să lucreze la sat. De la 30 la 45 de mii de lei pentru medici”, a adăugat secretarul de stat.

Boris Gîlcă este convins că recunoașterea diplomelor medicilor de la noi peste hotare, reprezintă o recunoaștere a calității studiilor pe care le obțin tinerii specialiști acasă. 

„Ne dorim ca prin politici atractive să ne determinăm colegii să rămână acasă și să activeze într-un sistem medical transparent”, a conchis Gîlca.

Sursa: agora.md