mamaplus

Doi soți au murit după ce au mâncat un tip de pește. De unde au cumpărat alimentul

-
//
11.04.2023

Ng Chuan Sing și soția sa Lim Siew Guan, ambii în vârstă de 80 de ani, au cumpărat fără să știe cel puțin doi pești-balon de la un vânzător online, pe 25 martie, au declarat autoritățile din statul Johor, potrivit CNN, scrie libertatea.ro.

mamaplus

În aceeași zi, Lim a prăjit peștele la prânz și a început să aibă „dificultăți de respirație și frisoane”, au declarat autoritățile. La o oră după ce a mâncat, soțul ei Ng a început și el să prezinte simptome similare.

Cuplul a fost transportat de urgență la spital și internat la secția de terapie intensivă, iar Lim a fost declarată moartă la ora locală 19.00.

Ng a intrat în comă timp de opt zile, dar starea lui s-a agravat și a murit sâmbătă dimineața, a declarat fiica cuplului, Ng Ai Lee.

Ng a cerut responsabilitate pentru moartea părinților ei și pentru legi mai stricte în Malaezia, unde cel puțin 30 de specii de pește-balon se găsesc în mod obișnuit în apele din jur.

„Cei responsabili de moartea lor ar trebui să fie trași la răspundere conform legii și sper că autoritățile vor accelera investigațiile”, a declarat Ng.

Legea malaeziană interzice vânzarea de alimente otrăvitoare și dăunătoare, cum ar fi carnea de pește-balon, iar infracțiunea este pasibilă de o amendă de 2.300 de dolari sau de o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani.

În ciuda pericolelor, peștele-balon otrăvitor este vândut în multe piețe din Malaezia, au declarat experții. „Este considerat exotic și tinde să atragă consumatorii”, a declarat Aileen Tan, biolog marin și director la Centrul de studii marine și de coastă al Universiti Sains Malaysia.

„Odată ce peștii-balon au fost curățați și vânduți ca felii, este aproape imposibil pentru consumatori să știe ce tip de pește au cumpărat”, a avertizat Tan.

„În ceea ce privește vânzătorii, este discutabil dacă sunt conștienți (de riscuri).”

„Trebuie să existe o mai mare conștientizare a riscurilor consumului de pește balon – poate că autoritățile trebuie să se gândească la certificări speciale pentru vânzători și furnizori”, a spus ea.

Denumit „fugu”, termenul japonez pentru peștele-balon, carnea acestuia este apreciată ca o delicatesă foarte scumpă, deși conține o otravă mortală.

Organele peștelui, precum și pielea, sângele și oasele, conțin concentrații ridicate de o otravă mortală cunoscută sub numele de tetrodotoxină. Ingerarea poate provoca rapid furnicături în jurul gurii și amețeli, care pot fi urmate de convulsii, paralizie respiratorie și moarte, spun medicii.