mamaplus

Educația sexuală în școli, un subiect delicat în Republica Moldova

-
//
20.02.2024

Ministerul Educației vrea să introducă module de educație pentru sănătate la discipline ca biologia sau educația civică, astfel încât elevii din toate școlile să aibă parte de lecții de educație sexuală. Se va întâmpla, cel mai probabil, de anul viitor, când va fi modificată programa școlară, scrie europalibera.org.

mamaplus

Ministrul Educației, Dan Perciun, spune că, în prezent, disciplina „Educație pentru sănătate” este studiată la alegere, în clasele V – XII, și, deocamdată, nu va deveni obligatorie.

„Vrem să extindem cursul la nivelul întregului sistem de învățământ. Nu pot să spun dacă va deveni obligatorie. Acest lucru trebuie discutat împreună cu întreaga societate. Trebuie să vedem dacă anumite elemente le putem încorpora în alte discipline de bază, precum este biologia, de exemplu”, a explicat ministrul.

În context, oficialul s-a referit la cazul fetei de 11 ani care a născut, după ce ar fi fost violată de tatăl vitreg. El spune că pe marginea acestui caz a fost deschis un dosar penal, iar copilei îi este oferită asistență psihologică, starea ei fiind satisfăcătoare.

„S-a sesizat și Parlamentul pe marginea acestui subiect. Noi urmează să avem o discuție împreună cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale privind modul de funcționare a comisiilor interdisciplinare, care ar trebui să fie mai active în privința prevenirii violenței pe bază de gen”, a precizat Perciun.

Potrivit unor date statistice, anual, în R. Moldova circa 200 – 250 de minore devin mame.