mamaplus

Elevii a trei licee din nordul Moldovei au spus stop bullyingului

-
//
02.03.2023

Campania de sensibilizare „Te vezi într-o lume bună” a ajuns în trei instituții de învățământ din nordul R. Moldova. Aceasta vine să spună stop comportamentului de bullying în școală și să contribuie la reducerea numărului de elevi care sunt abuzaţi fizic şi psihic în timpul orelor. De ateliere de informare au avut parte elevii a trei licee din Bălți, Sângerei și Edineț.

mamaplus

Fiecare al treilea elev din Moldova s-a confruntat cu bullyingul cel puțin o dată ca victimă, martor și agresor, transmite nordnews.md.

Aceasta este o acțiune intenționată care se repetă sistematic. De regulă, între victimă și agresor există o inegalitate evidentă, de exemplu una fizică. Ce înseamnă acest comportament au învățat elevii de la Liceul „Lucian Blaga” din Bălți, care au realizat și un filmuleț pe această temă.

De acum încolo, elevii spun că știu cum să acționeze dacă sunt martorii sau ținta unui comportament de bullying.

„Dacă voi vedea orice comportament de bullying, voi acționa și voi anunța dirigintele sau un profesor.”

„În primul rând voi anunța adulții și voi încerca să mă împrietenesc și să dau niște sfaturi copiilor care sunt supuși bullyingului.”

„Mai important mi se pare să nu existe așa cazuri în societate, dar și să fim mai prietenoși și mai buni unii cu alții.”

„Nu am știut că fenomenul de bullying este atât de răspândit. Am înțeles că voi face totul pentru a opri acest fenomen”, au spus elevii din Bălți.

Un studiu recent, realizat de organizaţia „UNICEF”, atestă că 70,8% din totalul elevilor claselor a VI-a – XII-a din Republica Moldova sunt victime ale bullyingului. Un filmuleț creat de elevii Liceului „Olimp” din Sângerei scoate în evidență cum acest fenomen poate distruge vise și vieți.

„Deja voi ști cum să acționez atunci când voi observa un comportament de bullying asupra colegilor sau în adresa mea.”

„Această activitate m-a învățat ce înseamnă bullyingul, să înțeleg prin ce trece o persoană care este ținta bullyingului și să fiu o susținere morală pentru ei”, au menționat elevii din Sângerei.

„Instituția noastră combate acest fenomen prin diferite acțiuni, fie pedagogice, cu părinții sau copiii. Batem alarma, dar în primul rând pregătim cadre didactice pentru a face față provocărilor. Lucrăm foarte mult cu copiii”, a declarat Ludmila Șișcanu, director la LT „Olimp” din Sângerei.

Agresiunea persistă și pe Internet și se numește cyberbullying. Cum are loc acest fenomen știu și elevii de la Liceul „Mihai Eminescu” din Edineț.

„Acest eveniment este foarte util pentru ne învață cum să ne apărăm atunci când suntem victime ale bullyingului sau cyberbullyingului.”

„Tot ce am aflat astăzi voi încerca să transmit colegilor, fraților, surorilor și prietenilor din alte școli”, au spus elevii din Edineț.

„Copiii sunt informați în cadrul orelor de managementul clasei, de dezvoltare personală, se fac activități extracurriculare, activități de informare, avem emisiuni radiofonice despre fenomenul de bullying”, a adăugat Mihaela Jnipor-Gheras, director adjunct pentru educație la LT „Mihai Eminescu” din Edineț.

Din 2022, în R. Moldova există şi Legea anti-bullying, în care sunt menţionate măsurile pe care ar trebui să le întreprindă şcolile, însă fenomenul este încă greu de oprit.

Campania „Te vezi intr-o lume bună!” este realizată de Atelierul Media TeVezi în cadrul proiectului „Împreună pentru o educație de calitate”, cu sprijinul financiar al LED Moldova. NordNews s-a implicat pentru a aduce informația mai aproape de elevi și cititori.