mamaplus

Femeile din diferite regiuni ale țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie

-
//
03.11.2023

Femeile din diferite regiuni ale țării vor avea acces mai bun la servicii de colposcopie pentru depistarea timpurie a leziunilor precanceroase și cancerului de col uterin, datorită înființării rețelei naționale de colposcopie, compusă din 12 cabinete.

mamaplus

Astăzi, a avut loc lansarea rețelei, la Institutul Mamei și Copilului, unde se află Centrul național de referință în colposcopie. Pentru efectuarea colposcopiei au fost dotate cu echipamente medicale performante spitalele raionale Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, instituția republicană Spitalul Clinic Bălți și fortificate capacitățile spitalelor din Chișinău – Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.

Cele 12 cabinete dispun de colposcoape, unități de electrochirurgie, sterilizatoare, fotolii ginecologice, instrumente și mobilier medical, în valoare de 635 de mii de dolari. Dispozitivele au fost procurate de UNFPA Moldova, cu suportul Guvernului Regatului Unit.

În activitatea lor, medicii ginecologi vor fi ghidați de specialiștii din cadrul Centrului național de referință în colposcopie. Acest lucru se va realiza în regim on-line, prin sistemul de videoconferință.

Femeile la care vor fi depistate leziuni precanceroase vor primi tratament în cabinetele regionale. În cazul diagnosticării cancerului de col uterin tratamentul va fi acordat la Institutul Oncologic.