Festivalul de Film Italian la Chişinău

Festivalul de Film Italian la Chişinău

-
//
22.10.2014

La Chişinău, va avea loc ediţia a III-a a Festivalului de Film Italian, în perioada 25-27 octombrie. Evenimentul este organizat de către Centrul Cultural Gaudeamus, în colaborare cu Ambasada Italiei în Republica Moldova.

Festivalul de Film Italian la Chişinău

În cadrul festivalului vor fi prezentate trei pelicule din ultimii ani.

Filmul „Si puo fare” (Se poate face), de Giulio Manfredonia, descrie oraşul Milano la începutul anilor 80. Nello este un activist al sindicatelor cu idei mult prea avansate pentru timpul în care trăia. Considerat o persoană incomodă în interiorul sindicatelor, este îndepărtat şi „retrogradat” la rolul de director al unei asociaţii de bolnavi mintal angajaţi în activităţi inutile de asistenţă. Fiind în contact strîns cu noii săi angajaţi şi odată ce a descoperit potenţialul fiecăruia din ei, decide să-i implice într-o muncă de echipă.

Filmul „Mine vaganti” (Cîmp minat), de Ferzan Ozpetek, povesteşte despre familia Cantone, proprietara uneia din cele mai importante fabrici de paste făinoase din Salento. Bunica înfiinţează întreprinderea împreună cu cumnatul său, de care a fost îndrăgostită în secret toată viaţa. Întoarcerea acasă a celui mai tînăr fecior, Tommaso, care s-a transferat la Roma pentru a studia economia şi comerţul, reprezintă, pentru familie momentul potrivit pentru a declara oficial pasarea administrării întreprinderii către cei doi feciori ai familiei. Tommaso este pregătit să dea peste cap planurile familiei, declarîndu-şi deschis homosexualitatea şi dorinţa de a-şi urma aspiraţiile literare, dar în timpul cinei oficiale, organizată pentru a sărbători noul curs al întreprinderii, este anticipat de fratele său mai mare, Antonio, care după atîţia ani de muncă fidelă în serviciul familiei, se declară homosexual, motiv pentru care este dat afară din casă şi din conducerea întreprinderii.

„Malavoglia” (Familia Malavoglia), de Pasquale Scimeca, prezintă istoria unei familii de pescari. După naufragiul bărcii, familia trece prin momente dramatice, care îl împinge pe ‘Ntoni, un tînăr de 20 de ani, în patima băuturii. Însă ideea tînărului să înregistreze pe o bandă muzicală vocea bunicului care îşi recita proverbele îi permite să-şi răscumpere casa şi să repună pe ape barca.

Proiecţiile vor avea loc zilnic, la ora 18.00, în original. Intrarea în sala de cinema este liberă.

Sursa