mamaplus

Fetiță de 8 ani, mușcată de lup la o Grădină Zoologică

-
//
08.09.2023

Incidentul s-a petrecut vineri după-amiaza, 8 septembrie 2023, în prima Grădină Zoologică deschisă în România, cea de la Sibiu. Fetița a ajuns de la spitalul de pediatrie cu mușcătură la o mână, scrie adevarul.ro.

mamaplus

„Un echipaj SMURD a intervenit de urgență la Grădina Zoologică Sibiu pentru a acorda îngrijiri medicale unei fetițe în vârstă de 8 ani care a fost mușcată de un lup”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Andreea Ștefan, explicând și cum s-a produs evenimentul. 

„Se pare că fetița a băgat mâna prin gardul de protecție și astfel a fost mușcată de palmă. Aceasta a fost transportată de urgență la Spitalul de Pediatrie din municipiul Sibiu, conștientă, stabilă, pentru îngrijiri medicale”, au mai menționat reprezentanții ISU Sibiu.

O haită de șase lupi din Croația a fost adusă la finele anului trecut, la Grădina Zoologică Dumbrava Sibiului.

Povestea tigrului care a evadat din Dumbrava Sibiului

Nu este pentru prima dată când grădina zoologică din Dumbrava Sibiului vine în atenția publicului cu un incident regretabil. În urmă cu mai bine de un deceniu, de aici a evadat o tigroaică la finele anului 2011. Îngrijitorul a uitat poarta deschisă în timp ce făcea curățenie în cușcă. Trei ore mai târziu, după o vânătoare în urma căreia s-a născut și un film, prezentat în aceste zile în cadrul Festivalului Internațional de Film - TIFF Sibiu, animalul a fost prins fiind împușcat în cap.

În urma reacțiilor virulente apărute din cauza acestei decizii, vânătorul avea să justifice gestul prin faptul că tranchilizantul nu a avut efectul scontat și viața unor oameni era astfel pusă în pericol și implicit prin slaba dotare. La acea vreme nu exista decât o pușcă cu tranchilizant. 

„După ce a fost tranchilizat, a devenit extrem de agresiv. S-au tras două focuri cu tranchilizant, dar ne-a atacat. Eram tot timpul lângă medicul veterinar al Grădinii Zoologice. Tigroaica era în aer, spre noi, în momentul în care am reușit să o împușc în gât. Dacă nu trăgeam, era dezastru", avea să povestească vânătorul ulterior. 

Incidentul s-a soldat și cu demisia ulterioară a directorului Zoo de la acea vreme.

Incidente similare la Sibiu, dar și în țară

Ulterior, un alt vizitator a fost mușcat la Zoo Sibiu tot de un tigru. Victima, un bărbat de 28 de ani, aflat în stare de ebrietate, a sărit peste bara de protecție de lângă cușca tigrului și a început să atragă atenția animalului, pentru a-l fotografia, strecurându-și piciorul prin gardul despărțitor, moment în care pulpa i-a fost sfârtecată. Din cauza durerii, a leșinat. 

Recent, la finele lunii august, un incident similar s-a produs și la Grădina Zoo din Bârlad, unde un bărbat a fost mușcat de un tigru tot pentru că și-a băgat un picior prin gardul despărțitor. 

În urmă cu cinci ani, la aceeași grădină zoologică din Moldova, o fată de 17 ani a fost mușcată de un urs în timp ce încerca să-și facă selfie cu animalul. A făcut imprudența de a sări peste gardul de protecție, moment în care ursul a mușcat-o printre gratii de picior. Prietenul fetei, care a încercat să-i sară în ajutor, a fost și el atacat de animalul furios. 

La fel ca în toate aceste cazuri prezentate, și de această dată, la nivelul Poliției va fi demarată o anchetă, fiind deschis un dosar penal pentru a se afla cum s-a produs incidentul.