mamaplus

Fiecare a opta școală din țară nu are bloc sanitar: Este foarte incomod

-
//
05.02.2024

Deși trăim într-o eră a tehnologiilor, mii de elevi din țara noastră sunt încă nevoiți să meargă la toaletă în curtea școlii, indiferent de anotimp. Potrivit Ministerului Educației, fiecare a opta școală din Moldova nu are bloc sanitar. În acest sens, ministrul Dan Perciun a anunțat că în următorii doi ani, vor fi renovate și dotate grupurile sanitare din peste 140 de instituții. Cheltuielile estimate ajung la 100 de milioane de lei, bani care vor veni atât din bugetul de stat, cât și de la partenerii străini. 

mamaplus

În localitatea Baroncea din nordul Republicii Moldova se află în curte încă de la fondarea gimnaziului, ceea ce creează mari incomodități elevilor, dar și angajaților instituției, scrie tv8.md.

„Această problemă în școala noastră nu e de un an, e de la începuturi, de când școala a fost construită, din 1993. Nu putem rezolva această problemă nici până acum. Este incomod, mai ales pentru cei mici, clasele primare. Ne salvează doar faptul că iernile nu sunt atât de reci la noi”, a spus directorul Gimnaziului Baroncea, Iurie Bejan.

Aceeași situație este și în localitatea Moara de Piatră. 

„- Altă ieșire nu avem - E greu și e departe. - E demult așa situația? - Da, nu știu, eu de când sunt aici, așa e. - De câți ani lucrați aici? - 12”.

„Și copiii? Tot afară se duc la WC, aici. De mult timp e așa? Da, eu din 73 am trecut aici, în școala asta și era WC afară”

 

„Ce să vă spun situația este dificilă, e foarte greu, mai ales, pe timp de iarnă copiilor mici, dar ne conformăm situațiilor”. 

„Iarna e tare greu, e greu la școală fără wc. Parcă așa am înțeles, că o să facă wc înăuntru”. 

Potrivit directoarei gimnaziului din localitate, instituția urmează să fie dotată cu un bloc sanitar interior în vara acestui an.

„Este în stare deplorabilă, mă rog, îl îngrijim cum putem, dar nu prea avem finanțe, cu ce să-l reparăm. Facem cosmetic, cât de cât. Vă gândiți să aveți un wc în școală? Da, ne gândim și avem pentru vara anului 2024, avem preconizat că o să facem wc în școală. Acum au fost specialiștii, au evaluat și avem unde face, avem spațiu”, a declarat directoarea Gimnaziului Moara de Piatră, Tatiana Tcaciuc.

Potrivit unei analize UNICEF, în țara noastră sunt multe școli care au blocuri sanitare doar în exterior. Iar altele, deși le țin închise pe motiv că acestea sunt defecte. Alte probleme ale toaletelor din școli este că acestea nu corespund normelor de igienă, intimitate și securitate. 

„Unele școli au completat acest formular, chiar dacă necesitatea lor nu este primordială. Ei au blocuri în interior, au cabine suficiente, dar se confruntă cu anumite limitări în materie de oferirea de săpun pe toată durata anului școlar, oferirea de instalații sau prosoape pentru uscatul mâinilor. La capitolul hârtie igienică sunt foarte puține școli care și-o permit. Asta e o generalizare, dar sunt alte priorități”, a spus reprezentanta UNICEF, Corina Andronic.

În acest an, Ministerul Educației își propune să soluționeze această problemă pentru 142 de școli.

„Avem în total, la moment 142 de instituții selectate care urmează să beneficieze de lucrări finale, sperăm noi, într-un an de zile, dar nu mai mult de un an și trei-patru luni. Avem acum un apel lansat, din bugetul de stat avem 25 de milioane de lei și încurajăm instituțiile să depună, alături de primărie, sau consiliu raional, în funcție de cine este deținătorul proprietății. Așa că, cred că o să ajungem anul acesta la în jur de 162 de instituții. Bugetul total, și de la parteneri, și de la minister, cumulativ, depășește 100 de milioane de lei”,a precizat ministrul Educației, Dan Perciun.

Școlile au fost selectate în urma unui apel din luna noiembrie 2023, la care s-au înscris aproximativ 600 de instituții. Prioritate au avut cele care au doar wc în curte și minimum 80 de elevi. Potrivit responsabililor de proiect, lucrările urmează să fie finalizate până la începutul anului 2025.