mamaplus

La Harkov a fost construită prima școală subterană din Ucraina

-
//
08.04.2024

Prima „școală buncăr”, construită la 6 metri sub pământ pentru a-i proteja pe copii de bombardamentele rusești, este acum pregătită să primească elevi în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Școala are 20 de săli și poate găzdui până la 900 de copii, conform moldova.europalibera.org.

mamaplus

În orașul ucrainean Harkov, situat la mai puțin de 35 de kilometri de granița cu Rusia, a fost deschisă prima școală subterană, construită special pentru a-i proteja pe copii de atacurile aproape zilnice cu rachete rusești.

Intrarea în instituția de învățământ rămâne „secretă”, din motive de securitate.

Clădirea este dotată cu sisteme moderne de ventilație și de recuperare a aerului pentru a preveni umiditatea ridicată. De asemenea, este echipată cu sisteme de protecție antiradiații.

Majoritatea copiilor din Harkov învață online. Mai multe săli de clasă au fost deschise în stațiile de metrou, însă nu toți elevii au putut să le folosească, din cauza constrângerilor de spațiu.

O cameră de odihnă poate fi folosită și pentru studiu. Școala ar putea primi până la 900 de elevi, în două schimburi. Elevii din clasa întâi au, de asemenea, propriul lor spațiu. De la începutul războiului din Ucraina, peste 10.000 de civili au fost uciși, dintre care 587 de copii, potrivit datelor ONU publicate în februarie 2024.