mamaplus

Mai multe licee din Ialoveni ar putea fi închise în prag de an școlar: Precizările autorităților

-
//
16.08.2023

Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal în raionul Ialoveni. Instituția a anunțat că susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în 5 licee și de a desemna LT „Aurel David”, din satul Bardar și LT Țîpala în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor, cu condiția asigurării transportării gratuite a acestora de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate, scările Unimedia.

mamaplus

Potrivit comunicatuli MEC, pe data de 15 august 2023, Direcția Generală Educație Ialoveni a adresat MEC un demers prin care solicită opinia ministerului referitor la problema admiterii elevilor în învățământul liceal, sesiunea 2023. Demersul vizează 7 licee din raion care aveau un număr mic de cereri înregistrate pentru admitere în clasa a X-a:

  1. LT Teoretic „Aurel David”, satul Bardar, care avea înregistrate 15 cereri;
  2. LT „Dimitrie Cantemir”, satul Văsieni – 16 cereri;
  3. LT Ruseștii Noi – 16 cereri;
  4. LT Zîmbreni – 16 cereri;
  5. LT Horești – 18 cereri;
  6. LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici – 18 cereri;
  7. LT Țîpala – 17 cereri.

„Examinând situația cu privire la admiterea în instituțiile vizate, Comisia raională de admitere în învățământul liceal a decis, la 15 august 2023, să desemneze LT „Aurel David”, satul Bardar ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Ruseștii Noi și LT „Dimitrie Cantemir din Văsieni”. Un alt liceu -  cel din Țîpala, a fost propus ca instituție zonală pentru încadrarea elevilor din LT Horești și LT Zîmbreni.

Decizia Comisiei raionale  de admitere este bazată pe prevederile Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, adoptată în anul 2017. Punctul 14 din metodologie prevede deschiderea claselor liceale în instituțiile care au  cel puțin două clase de a X-a

În opinia Comisiei raionale de admitere, LT Ruseștii Noi, LT „Dimitrie Cantemir” din Văsieni, LT Horești, LT „Mihail Bârcă”, satul Mileștii Mici, LT Zîmbreni nu întrunesc condițiile prevăzute de Metodologie.

Analiza relevă că distanța pentru transportarea elevilor variază între 4 km și 12 km. Numărul elevilor este sub numărul recomandat de 22 de elevi în clasele din mediul rural. Rata de promovabilitate în 4 din cele 5 instituții vizate nu atinge 100%.

În consecință, Ministerul Educației și Cercetării susține decizia Comisiei raionale de admitere de a nu deschide câte o clasă de a X-a în cele 5 instituții și de a desemna LT „Aurel David”, din satul Bardar și LT Țîpala în calitate de instituții zonale în care se recomandă încadrarea elevilor din celelalte instituții, cu condiția asigurării transportării gratuite a elevilor de către autoritățile publice locale, în caz de necesitate”, menționează reprezentanții instituției, într-un comunicat.