mamaplus

Marș feminist în Capitală: Femeile între pace și război

-
//
08.03.2023

Așa cum a devenit o tradiție, pe 8 martie în Capitală se desfășoară un marș feminist.

mamaplus

În acest an, tematica Marșului feminist aduce în vizor solidaritatea cu Ucraina și cu femeile care sunt prinse între pace și război, dar și rolul esențial pe care acestea le au, transmite Știri.md.

„Femeile duc povara reconstruirii păcii în comunități deși sunt excluse din procesele formale de pacificare. Dacă e să facem un salt istoric, vedem că femeile întotdeauna au dorit pacea și au ieșit în stradă ca să ceară încetarea războaielor (exemplul femeilor din Liberia, din Rusia după primul Război Mondial, etc.). Începând cu anul 1975, cu ocazia anului internațional al drepturilor femeilor, grupurile feministe din toată lumea au ieșit în stradă pe 8 martie pentru a susține egalitatea de gen. De atunci, 8 martie devine Ziua Internațională a Drepturilor Femeilor și onorează victoriile obținute pentru drepturile acestora. Marșul feminist este pentru fiecare!”, spun organizatorii.

La eveniment sunt prezenți și Andrei Spînu, secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova, dar și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Marșul a început la ora 12:00 din scuarul Magazinului Unic și s-a finalizat la Dendrariu. Anul acesta Marșul feminist este la IX-a ediție.

Evenimentul este organizat de A.O. Femei pentru Femei, Coaliția Națională „Viața fără Violență”, Centrul GDM, Platforma pentru Egalitate de Gen, Laolaltă, Platzforma, Centru de educație nonformală "Diversitate", Fete pe biciclete, Queer Café, RoR Chișinău - Ritmurile Rezistenței.