mamaplus

În Mexic, avortul a fost legalizat la nivel național de către Curtea Supremă

-
//
07.09.2023

Avortul a fost dezincriminat în toate cele 32 de state din Mexic, a anunţat Curtea Supremă de Justiţie într-un mesaj, relatează AFP.

mamaplus

Curtea Supremă a declarat „neconstituţional sistemul juridic care sancţionează avortul în Codul Penal Federal, deoarece încalcă drepturile femeilor şi ale persoanelor aflate în capacitate fertilă”. În urmă cu doar doi ani, Curtea declarase neconstituţională incriminarea avortului.

În 2016, Curtea Supremă a Mexicului a respins un proiect precedent care declara neconstituţionale articolele din Codul Penal federal ce reprima avortul, ceea ce l-ar fi dezincriminat în întreaga ţară.

Potrivit datelor oficiale, avortul medicamentos este metoda cea mai utilizată în Mexic pentru întreruperile voluntare de sarcină sub 12 săptămâni.

Asociaţii civile au creat o reţea pentru a le permite femeilor să acceadă la această metodă pe tot teritoriul Mexicului, precum şi în SUA, unde Curtea Supremă a revenit în 2022 asupra unei decizii ce garanta la nivel federal dreptul constituţional la întreruperea voluntară de sarcină, redând astfel fiecărui stat federal libertatea de a legifera în materie.

Unele ţări permit avortul în circumstanţe precum violul sau riscurile pentru sănătate, în timp ce în El Salvador, Honduras, Nicaragua, Haiti şi Republica Dominicană se aplică interdicţii categorice. Reformele din Mexic şi din alte ţări din America Latină contrastează cu situaţia din Statele Unite, unde o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie a anulat anul trecut decizia istorică Roe vs. Wade din 1973, care garanta dreptul la avort la nivel naţional.