mamaplus

Minciuni ascunse după halatul alb? O moldoveancă s-ar fi dat drept medic și ar fi strâns bani pentru un bărbat „mort de 8 luni”

-
//
22.03.2024

S-ar fi promovat drept medic, artistă, actriță și filantroapă, pentru a profita de nenorocirea altor oameni. O tânără din Moldova, a fost deconspirată de presa română, după ce ar fi strâns bani pentru un bărbat care „era mort de 8 luni”. Investigația de peste Prut a scos la iveală că tânăra, care apărea frecvent la TV drept medic, nici măcar nu a absolvit universitatea de medicină. Totodată, asociația de caritate prin care ar fi primit donații pentru mai mulți copii bolnavi, nu există, iar banii nu ajungeau la familii, scrie hotnews.ro. Contactată de jurnaliștii români, moldoveanca nu a răspuns la telefon, iar pagina de Facebook a asociației a fost închisă.

mamaplus

Potrivit presei române, moldoveanca Ana Postolachi, originară din  Edineț a fost prezentată repetat la televiziuni din România și Republicii Moldova, drept Anișoara, medic chirurg rezident. Un medic rezident care lucrează în spital, e activistă, cântăreață și organizatoare de campanii umanitare. Până când a încercat să strângă bani pentru un bărbat mort de 8 luni.

În luna ianuarie, aceasta postase pe grupul de Facebook „ești din Iași” cu peste 66  mii de membri o fotografie. Imaginea îl arăta pe un bărbat în vârstă cum stă în ușa casei și se sprijină cu o mână de perete și era însoțită de mesajul: „Din păcate, destinul nu e atât de blând cu unii dintre semenii noștri, cei mai vulnerabili”, cerând donații pentru „bătrânul” din Grozești. 

Unul dintre cititori, înfuriat pe autorități, a mers în localitate să „ceară socoteală” autorităților, dar a avut parte de o mare surpriză. Bărbatul s-a dovedit a fi mort de 8 luni, mai mult, acesta ar fi avut picioarele amputate de cel puțin un an. Rudele bărbatului nu cunoșteau nimic nici despre postare și nici despre Anișoara.

Acest lucru a servit drept punct de pornire pentru a investiga cine este Ana Postolachi și ce ascunde halatul ei alb. Astfel, s-a dovedit că „Anișoara”, care are acum de 32 de ani, nu a absolvit niciodată facultatea pe care susține că a urmat-o, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Femeia a fost exmatriculată acum 7 ani, potrivit unor surse concordante din facultate. Mai mulți profesori de la UMF Iași afirmă că femeia umbla uneori îmbrăcată în halat alb și cu stetoscopul la gât, prin spitalele din Iași - parte a unei operațiuni de imagine, „exportată” apoi la TV și în online.

Totodată, jurnaliștii HotNews au descoperit cel puțin cinci familii în numele cărora Ana Postolachi a strâns donații în propriile conturi bancare. În aceste cazuri, banii strânși nu au ajuns la părinți sau semnăturile și datele personale nu sunt recunoscute de oameni. 

Printre ele este cazul unei fetițe de câteva luni din București, cu o boală genetică rară de piele. Fără știrea mamei, Postolachi ar fi luat pozele cu copilul postate de asociația Vocea Femeilor pe pagina de Facebook, le-a editat cu logo-ul CaritAni, apoi le-a distribuit prezentând povestea ca și cum s-ar fi ocupat ea.

S-ar fi „folosit” și de istoria unui băiețel cu tumoare pe trunchiul cerebral, operat în Franța. Tânăra, care s-a oferit să ajute, nu i-a mai răspuns mamei atunci când aceasta a cerut în mod repetat extrasele de cont pentru donațiile primite pe numele copilului ei. Copilul a murit vara trecută. 

La fel ar fi procedat și în situația unei fetițe cu probleme la rinichi și inimă ajunsă la operație în Italia. Deși mama i-a solicitat să nu mai promoveze situația copilului pentru bani, pentru că primise asigurare de sănătate în țară, Postolachi a continuat să strângă donații. 

Dar și o femeie din Republica Moldova s-ar fi trezit că Anișoara face campanie de strângere de fonduri pentru băiatul ei cu leucemie, în baza unui acord GDPR fals, cu semnătură și date personale falsificate. 

Mai mult, investigația a scos la iveală că Asociația declarată public de ea, CaritAni, nu există legal nici în România, nici peste Prut. Cu toate asta, prin intermediul asociației, femeia a adunat donații pentru cel puțin 5 familii la care banii nu au ajuns niciodată sau au ajuns foarte puțini. Este statistica „neajungerii banilor” petrecută numai în ultimul an. Iar „fenomenul Anișoara medic și filantrop” durează de ani de zile. 

De asemenea, conturile care însoțesc postările lui Postolachi sunt personale: unul în lei, unul în euro, ambele de la Banca Transilvania, și unul de Revolut, care ar aparține mamei Anei Postolachi. Iar o căutare în imensele baze de date publice nu s-a găsit niciun rezultat pe CaritAni. Este și motivul pentru care conturile folosite ar fi personale. Iar pe 19 martie, pagina de Facebook CaritAni și-a schimbat numele în „Împreună Construim”.

HotNews.ro anunță că a sunat-o de mai multe ori pe Ana Postolachi pentru un punct de vedere pe acest subiect, însă nu a răspuns la telefon și nici la mesajele trimise ulterior pe WhatsApp. La scurt timp după ce am trimis mesajele, pagina de Facebook Împreună Construim, fosta CaritAni, a fost închisă.