mamaplus

În Moldova crește numărul cazurilor de insolații: Cum să ne protejăm

-
//
05.07.2023

În perioada 29 mai – 3 iulie curent, 20 de cetățeni au solicitat ajutorul medicilor cu urgențe generate de agenți de mediu.

mamaplus

Despre aceasta a informat Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (IMSP CNAMUP), transmite Știri.md.

Au fost înregistrate insolații în următoarele localități ale țării:

– în luna mai – două cazuri (câte un caz în mun. Chișinău și raionul Orhei)

– în luna iunie – 12 cazuri (în mun. Chișinău – patru, în raioanele Hâncești – trei, Anenii Noi – două și câte un caz în Rezina, Nisporeni, Râșcani)

– până pe 3 iulie – șase cazuri (în mun. Chișinău – trei, în raioanele Telenești – două și Rezina – unul)

În perioada menționată, echipele de asistență medicală urgentă au intervenit în cazul a 20 de pacienți care au suferit în urma temperaturilor ridicate, dintre care patru copii. Vârsta pacienților a fost cuprinsă între 2,5 ani și 73 de ani. Totodată, din numărul total de solicitanți, 13 persoane au fost de gen masculin și șapte de gen feminin.

După evaluarea stării generale a pacienților, la toate persoanele a fost stabilit diagnosticul prezumtiv: „Insolație de gradul I-II”. Menționăm că tuturor solicitanților le-a fost acordată asistență medicală urgentă la etapa de prespital, iar nouă pacienți au fost transportați la instituțiile spitalicești din țară pentru tratament corespunzător.

Insolația este o urgență medicală cauzată de supraîncălzirea corpului drept consecință a expunerii prelungite sau necontrolate la soare.

Simptomele insolației: temperatura ridicată a corpului; alterarea stării mintale sau a comportamentului - poate fi cefalee, agitație, vorbire neclară, confuzie, iritabilitate; modificări ale transpirației: pielea se simte caldă și uscată la atingere; înroșirea pielii, senzație de greață și eventual vărsături. Cele mai multe persoane care suferă de insolație au o respirație rapidă și superficială, iar pulsul li se intensifică. 

Oricine poate suferi de insolație și epuizare termică, dar sunt factori care pot crește riscul în cazul unor persoane și anume: sugarii și copiii cu vârsta sub patru ani și persoanele cu vârsta peste 65 de ani; persoanele cu anumite afecțiuni (diabet, boli cardiovasculare, obezitate).

Cele mai importante măsuri de prim ajutorcare pot fi luate până la sosirea unui ajutor medical:

– pacientul trebuie scos de sub influența razelor solare și mutat într-un loc răcoros.

– pacientul trebuie ajutat să se culce la un loc umbrit, bine ventilat, cu capul ridicat.

– pacientul trebuie să se hidrateze.

– pielea pacientului trebuie răcită, se aplică comprese reci pe cap sau o pungă cu gheață, pulverizând apa pe suprafața pielii.

Persoanele care suferă de insolație nu trebuie lăsate singure până când nu se simt mai bine. Dacă insolația nu este foarte severă, pacientul ar trebui să se simtă mai bine în următoarea jumătate de oră. 

Important de reținut: Insolația poate fi prevenită!

Există un risc ridicat de insolație mai ales în timpul zilelor de caniculă din sezonul cald. Modalități de prevenție a insolației, dar și a arsurilor solare:

– consumă lichide minimum doi litri pe zi

– evită soarele în intervalul 11:00-16:00

– nu uita că dușurile răcoroase ajută

– poartă haine de culoare deschisă

– pulverizează apă peste piele sau haine

– evită întrebuințarea alcoolului

– consumă fructe în stare proaspătă și adoptă o dietă ușoară

– nu practica exerciții sportive intense

– nu lăsa copiii, sugarii sau animalele de companie în mașinile închise și parcate, pentru că temperatura din interiorul unui transport poate crește considerabil.

Este important ca persoana care suferă de insolație să fie tratată imediat, tocmai din cauza că insolația poate provoca organismului complicații importante. Trebuie solicitat de îndată ajutorul medical dacă sunt observate simptome precum: senzație de rău chiar și după 30 de minute de stat la umbră și după hidratare corespunzătoare; lipsa transpirației; temperatura de 40 de grade Celsius sau mai mult; respirație rapidă sau dificultăți în respirație; stare de confuzie; pierderea conștiinței. 

În caz de insolație apelați la Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112.